Wie is EcoBosch?

Peggy Knobel Ik ben één van de pioniers die in november 2016 zijn begonnen met Ecobosch, een woon- en werkgemeenschap waarin natuur weer belangrijk is. Koken en moestuinieren zijn mijn passies. Ook een voedselbos hoort tot die droom. Alles uit de grond en de compost weer terug de grond in. Ook zelf tincturen, zalfjes en thee maken van de kruiden uit de tuin. Samen met andere gelijkgestemden in de buurt wonen, alle leeftijden van jong tot oud. Zorgen voor elkaar. Lekker veilig en autoloos spelen met verschillende moeders, vaders, opa’s en oma’s, als één grote familie. Een gemeenschapshuis waar van alles te beleven valt: film- en muziekavonden, lezingen, bibliotheek, restaurant, yoga, kunst en creativiteit. En  een meditatieplek in de natuur voor je broodnodige rust en stilte. Wat zou dat mooi zijn!


Tommie van Gelder Ik ben Tommie en geboren in 1997. In het dagelijks leven ben ik bootcamp en survival instructeur. Ik beweeg graag en ik hou me veel bezig met natuur-vaardigheden en manieren waarop ik zelfredzaam kan zijn. Moestuinieren, wildplukken zelf kleding maken dat soort dingen vind ik allemaal leuk om te doen. Ik ben bij Ecobosch omdat ik dicht bij de natuur wil wonen met gelijkgestemden. Het lijkt me heel fijn als je een hechte band met je buren kan hebben en ook een beetje op dezelfde manier naar het leven kijkt.


Kees van der Steen Sinds 2016 wonen Chantal en ik in Vught, nu inmiddels met onze zonen Bram en Teun. Begin 2018 kwam EcoBosch op mijn pad. Waarom EcoBosch? In het huidige dagelijkse leven ervaar ik veel langs elkaar heen leven van mensen van oud tot en met jong.  Hoewel ik dat niet natuurlijk en niet normaal vind, doe ik daar zelf ook aan mee. Ik wil dat graag anders omdat volgens mij mensen beter gedijen in meer verbondenheid met elkaar. EcoBosch streeft hiernaar, vandaar EcoBosch. Mijn werkzame leven heb ik voor groot deel als adviseur voor verschillende ministeries in Den Haag gewerkt. Een flink deel van mijn tijd gaat naar mijn gezin, maar een deel van mijn tijd besteed ik aan het realiseren van EcoBosch als operationele woongemeenschap.


Bella Hexspoor Ik zit op een stoel bij een meertje met een klaterende fontein in het midden. De zon schijnt en regelmatig verschijnt er een regenboog boven het water. De 4 pijlers van Ecobosch : natuur, gemeenschap, stilte en openheid, resoneren sterk met mijn hart. Het is voor mij belangrijk mijn hart te volgen, vrij te zijn en verbonden met anderen. Kritisch te zijn op wat er om mij heen gebeurd. Zelf keuzes en verantwoordelijkheid te nemen. Vrij te zijn om mijn pad te gaan, op mijn eigen wijze te leven en te groeien. Ik wil mij graag ontwikkelen als mens zowel spiritueel als praktisch. Ik ben graag op mijzelf, maar tevens wil ik ook graag delen en uitwisselen. Al lang heb ik het verlangen om buiten in de natuur in een community te leven. Het diepe verlangen om een omgeving te creëren voor mijzelf en anderen waar liefde en respect belangrijk zijn. Een plek voor nu en de toekomst. Ik leef graag simpel, dichtbij de bomen. Ik ben een vuurkind; een doener, een aanpakker en een creator. Namasté.


Peter van de Griendt Vanaf vroeg in mijn leven had ik het verlangen met een groep in de natuur te wonen. Het is er tot nog toe nooit écht van gekomen! Wel bijna, ik was één van de oprichters van Ecolonie (Frankrijk). Maar met Ecobosch gaat het gebeuren. Ik ben filosofisch, ik droom van een bankje voor mijn huisje in het zonnetje, terwijl ik kijk naar de spelende kinderen.


Muriël Baanders Ik ben werkzaam in een Heemtuin om te leren over biodiversiteit en alles wat er mee samenhangt. Het is er prachtig, vooral nu in het voorjaar wanneer het bos volstaat met zoveel bloeiend boeiends! De Holwortel roze en nu plots ook veel wit, de witte en de roze dovenetel, de slanke sleutelbloemen, de bosanemonen. Overal staat Daslook: een heerlijk eetbaar uiig plantje dat het bos straks bolletjes van stralend wit laat kleuren. Toch wordt het Daslook op sommige plekjes, met héél veel beleid, weggehaald. Zodat ook koekoeksbloem, look zonder look, fluitekruid en andere wilde planten, de kans krijgen hun zaad te laten ontkiemen. Mijn schone taak van de ochtend was een klein stukje in de groene oase te ontdoen van opkomend Daslook. Met grote precisie mag mijn voet zoeken naar een plekje waar al het pas ontstane pril geluk zo min mogelijk vertrapt worden om de daslookjes met knolletje en blad uit de grond te trekken. Van dit soort van natuur beheren hou ik nou van: rekening houden met de bodem (zo min mogelijk verstoren), kansen scheppen voor diversiteit, met eerbied en respect voor ALLES wat leeft. Dus ook voor wat je eruit trekt! Want dat is namelijk verwerkt in een overheerlijk soepje:)


Peggy Wilting Samen met mijn jongste zoon woon ik met tweeënvijftig huishoudens in de woongemeenschap Vrijburcht in Amsterdam. In mijn dagelijks leven zet ik me graag in om mensen met elkaar te verbinden. Zo organiseer ik bijeenkomsten en activiteiten in de buurt. Al geruime tijd werk ik als projectleider/ programmamanager bij de gemeente Amsterdam. Ik pionier graag en geloof in kansen. Om te ontspannen word ik blij van tuinieren, yoga, meditatie, dansen en wandelen. In Vrijburcht heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb, maar mijn kinderen zijn (bijna) de deur uit en daarmee kwam de vraag hoe ik de komende vijfentwintig jaar verder wil doorbrengen. Voor mij staat vast dat ik in een collectieve woonvorm wil wonen en koester ik de wens om terug te keren naar het gemoedelijke Brabant. Het liefst in de omgeving Den Bosch vanwege de fijne stad en de centrale ligging. Ik ben daarom blij dat EcoBosch op mijn pad is gekomen. Werken met groepen is mijn passie en heb jarenlange ervaring in het opzetten en wonen in collectieve woonvormen. Ik draag graag bij aan de totstandkoming van EcoBosch en kan daarbij putten uit mijn ervaring van twee collectieve woonvormen. Verder zie ik mezelf een rol spelen in bijvoorbeeld het geven van rondleidingen en het feesten organiseren. Ik ben veel in en op het water te vinden. Ik zwem dagelijks (koud) en sup bij mooi weer.


Stijn Ariaens Ik woon al jaren met veel plezier in het centrum van Den Bosch. Mijn passies zijn muziek, genieten van de natuur, fietsen, fotograferen en uitgaan op bijzondere plekken zoals Ruigoord en de Lievelinge. Naast mijn werk als gastheer, ben ik dj en organiseer in Den Bosch graag leuke feestjes. Ik heb een achtergrond in sociaal werk en biologisch dynamische landbouw. Ik droom ervan om samen met Miriam en haar kinderen op een mooie natuurplek met lieve gelijkgestemden mensen te wonen. In een gezellig huisje op een rustige, groene plek waar ik me vrij en relaxed voel. Een plek waar ik op blote voeten de tuin in kan lopen om wat groenten uit de moestuin te oogsten voor het avondeten. Een plek waar katjes rondlopen en vogels fluiten. Ik hou van mijn privacy maar wil ook graag delen en onderdeel zijn van een community. De Afrikaanse term “Ubuntu” geeft daar op een mooie manier duiding aan, het betekent ‘ik ben omdat wij zijn’. Ik hou erg van Den Bosch en een community hier in de buurt zou daarom super zijn! Met mijn studie Biologische landbouw en de werkervaring op biologische boerderijen kan ik van nut zijn bij het opzetten en onderhouden van de moestuin. Ook mijn ervaring met het organiseren van evenementen kan ik gaan inzetten.


Miriam Benghanem Ik ben moeder van twee prachtige kinderen van 9 en 15 jaar met wie ik in Den Haag woon. Al jaren verlang ik er naar om samen met een gemeenschap van vrije zielen in de natuur te wonen. Zeker de laatste jaren waarin er veel verandert in de wereld en in Nederland, is deze wens sterker geworden. Ik werk bij de reclassering en ben yogadocent in de verslavingszorg. Yoga is onderdeel van mijn dagelijkse bestaan. Niet alleen het fysieke gedeelte, maar het is mijn manier om naar het leven te kijken en er mee om te gaan. Verder hou ik ontzettend van dansen en schilderen. Naast dat ik verliefd ben op Stijn, ben ik ook een beetje verliefd geworden op Den Bosch, wat een fijne stad met gemoedelijke mensen! Stijn en ik willen samen onze dromen verwezenlijken. Voor hem en het mooie Brabant geef ik Den Haag graag op 😊. Toen ik Ecobosch ontdekte en de leden ontmoette voelde ik een Ja! Bij Ecobosch help ik mee aan het schrijven van deze nieuwsbrief. Ik ben praktisch ingesteld, hou van ontwerpen en kan ik fysiek veel werk verzetten. Kom dus maar op met de bouwfase 😉


Afke Huitema Ik kom uit Brabant, Lithoijen, en heb daar tot mijn 17e gewoond. Toen ik wegging vond ik het dorp stom en bekrompen en ‘ver van alles’. Nu ik wat ouder ben, en wat meer de wereld rondgereisd, vind ik de rust, ruimte en het groen zo gek nog niet. 😊 Dus back to my Brabantse dorpsroots is een serieuze optie geworden. Hallo EcoBosch. 😊 Ik denk dat we de verbinding met ons zelf, de ander en de aarde in de loop der decennia (of misschien al eeuwen?) zijn kwijtgeraakt. Zelf zoek ik op alle vlakken kennis, kunde en ervaringen om dit te herstellen en vind ik het along the way ook leuk om anderen hierin mee te nemen (zo heb ik bv een kinderboek geschreven over verliesverwerking voor kinderen). Ik heb een achtergrond in communicatie, maar ook industrieel ontwerpen en deze zomer heb ik de opleiding tot biodynamisch boer aan de Warmonderhof afgerond. Graag wil ik me omgeven met andere (tot op zekere hoogte) gelijkgestemde mensen die blij worden van die verbinding met zichzelf, de ander en de aarde. Steekwoorden die daarbij passen zijn *zelfvoorzienendheid, *goed zorgen voor je lijf, *creativiteit, *autonomie als groep, en daarbinnen als individu, *geweldloze communicatie *eigen dieren en gewassen/medicatie telen, verzorgen en opeten,*ruimte, *verstilling en *contact. Stiekem lijkt me een slightly aangepaste Amish leefstijl (eentje waar vrouwen ook gewoon rechten hebben, je ‘leuke’ kleren mag dragen en er geen religie ‘heerst’) best wel leuk (iig als de zon schijnt 😊) Ik hoop voor mijn 50e in mijn droomomgeving te wonen!