Nieuwsbrief Ecobosch nr 2 / maart 2019
 
 


Nieuwsbrief Ecobosch nr 2 / maart 2019

Voor onze leden, belangstellenden en vrienden

Met o.a.

  • Ons gezamenlijk bouwproject op Minitopia
  • Crowdfunding voor professionele hulp
  • Nieuwe leden na 2 informatiebijeenkomsten
  • Plan tilt ons naar een volgend level

In deze tweede nieuwsbrief gaan we het uitgebreid hebben over ons gezamenlijke bouwproject op Minitopia. In onze vorige nieuwsbrief hebben we al een tipje van de sluier opgelicht.Een aantal Ecoboschers willen graag in een stro- lemen huis wonen en wat is leuker dan het zelf te bouwen! We willen leren en het ideaal voeden van hoe wij in de toekomst graag zelf zouden willen leven en wonen. In de natuur, onze eigen huizen bouwen met elkaar, leven van het land en werken volgens onze eigen passies en dan nog het liefst met meerdere generaties.

We zijn een crowdfunding gestart omdat we merken dat het geld wat ervoor uitgetrokken is van de woningbouwvereniging niet voldoende is voor het hebben van professionele hulp.

Ook zijn er 2 informatiebijeenkomsten geweest waar een aantal nieuwe leden zich hebben aangemeld! Welkom in Ecobosch!

 
WhatsApp Image 2019-02-26 at 02.42.43 (1)
 

Ecobosch op Minitopia

Sinds begin januari zijn we voor Nadja en haar zoontje Ilja van 3 jaar een huis aan het bouwen van stro en leem. Een prachtig natuurlijk duurzaam huis én demontabel. Demontabel omdat de plaats waar het komt te staan waarschijnlijk over 5 jaar veranderd gaat worden in een normale woonwijk. Op Minitopia zijn zo’n 25 mensen die een experimenteel huis gebouwd hebben of aan het bouwen zijn. Het is een uitdagend project, uniek in Nederland en we zijn blij dat we er aan mee mogen doen.

Het is ook een experiment van de woningbouwvereniging. Zij zochten 5 mensen die ook een huis wilden bouwen, maar dan als huurhuis. Nadja heeft zich hiervoor opgegeven en is uitgekozen, omdat ze haar project een warm hart toedragen en ook wel nieuwsgierig waren naar het resultaat van zo’n huis. Nu is het willen bouwen van zo’n huis één ding, maar hoe je dat doet, is een ander verhaal! Daarvoor hebben we professionele hulp gevonden om ons te ondersteunen. Wij profiteren van hun kunde en vakkennis, maar daarbij hebben ze als mens ook nog een grote toegevoegde waarde in het geheel. Samen met héél veel vrijwilligers uit alle hoeken van Nederland, België, Duitsland, Zweden en Israël wordt er elke dag gebouwd. Het is geen huis van beton en stenen, dat zie je en je merkt het aan degenen die aan het bouwen zijn. Het is licht, luchtig en er wordt veel gelachen. Er ontstaan mooie banden tussen mensen. Het geeft een ‘samen’ gevoel.

Crowdfunding voor professionele hulp

Het probleem is alleen dat noch de woningbouwvereniging noch wij wisten of het budget voor het bouwen én professionele hulp toereikend zou zijn, want niemand had ooit eerder zo’n project al eens gedaan. Nu is dus gebleken dat het ingeschatte budget voor de professionele begeleiding toch niet voldoende is. Het zweet begon ons uit te breken. De vraag was dus, hoe komen we aan meer geld? Het antwoord bleek een crowdfunding te zijn. Die zijn we gestart, maar ook dat is nieuw! In het begin bereik je mensen die je kent en via facebook krijg je ook wat bekendheid, maar dan stopt het zo’n beetje. Daarom roepen we via deze brief iedereen op om een kleine bijdrage te doneren.

We hebben €8000,- nodig en we hebben al €1839,- bij elkaar gekregen. Het is zo hard nodig! Doe je ook mee?

Via deze link kom je er https://ecobosch.nl/nadja-helpen

Je kunt de bouw ook volgen via de website

https://ecobosch.nl/ecobosch-op-minitopia

of via onze facebookpagina

https://www.facebook.com/webouwenzelf

 
 

Twee Workshops stroleembouw

  DXC_0771

Op 26 januari en 2 februari hebben er 2 workshops plaatsgevonden in de loods bij Minitopia, georganiseerd door Ecobosch en  gegeven door http://waiworrie.eu . Een uitstekende samenwerking!

Er konden 12 mensen per workshop meedoen en beide workshops waren in no-time volgeboekt. Het was mooi om te zien hoe gemotiveerd en leergierig deze mensen waren om te leren hoe een stro- lemen huis te bouwen. Ze kwamen uit alle windrichtingen, vanuit het noorden tot uit het zuiden van ons land, maar zelfs van daarbuiten. Zo kwamen er 4 uit België en eentje helemaal uit Duitsland.

 
 

20190202_094428 

Het laat ook zien wat er speelt. Mensen willen niet meer alleen in vierkante kant- en- klare huizen wonen. Oók willen ze niet meer in een ongezonde omgeving leven, maar in een huis dat ademt en rust uitstraalt. Ook niet meer groot wonen, maar liever klein  en samen met anderen. Dat was ook duidelijk te merken aan de samenwerking en de vriendschappen die werden gesloten tussen sommige mensen.

Ook een leuke bijkomstigheid is, dat ze weer terug wilden komen om samen met ons aan het huis te werken omdat er nog zoveel meer te leren valt, maar ook omdat het erg gezellig is om hier met zijn allen aan te werken.

 
photo5386766404214172256
 

Twee Informatiebijeenkomsten

Op 20 januari en 16 februari zijn er informatiebijeenkomsten geweest.

Om een indruk te geven hoe zeer het leeft om in een woongemeenschap te willen wonen: we kregen op één advertentie op facebook meer dan 550 kliks van geïnteresseerden! We hadden als instroomgroep ons goed voorbereid en een mooi programma gemaakt. Op de eerste dag melden zich 2 nieuwe leden aan.De tweede dag is ook goed bezocht en goed verlopen en ook op deze dag hebben zich 3 nieuwe leden aangemeld.
Dus we groeien langzaam.

 
EcoBosch_cirkel
 

Plan met onze woonwensen

Intussen wordt er ook aan een plan gewerkt. Hiermee kunnen we met de gemeente gaan praten, met woningbouwverenigingen, de provincie et c. Maar daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Hartegroet namens Ecobosch,

Peggy