Coudewater en woongroepen, waarschijnlijk niet

///Coudewater en woongroepen, waarschijnlijk niet

Coudewater en woongroepen, waarschijnlijk niet

2020-01-21T10:29:36+01:00 21-11-2019|Toekomstige locatie|0 Reacties

Als je als woongroep rond ‘s-Hertogenbosch een locatie aan zou mogen wijzen, zou bij vele van ons Coudewater naar boven komen. Coudewater heeft op dit moment alles wat wij nodig hebben en er is nog genoeg ruimte voor andere mensen en andere plannen. Dus ik ben vol goede moed gisterenavond naar een informatieavond gegaan. Hierin werd verteld wat er zoal gaat komen en wat er mogelijk is. Er mochten ook ideeën ingebracht worden en overal zou rekening mee gehouden worden.

Nou suggesties en plannen waren er genoeg. Meer of juist minder woningen dan de geplande 400, stadslandbouw, appartementen, parken enzovoort. Er was ook veel belangstelling van/voor woongroepen, zoals wij EcoBosch, daarom waren er gisterenavond ook redelijk wat mensen aanwezig die dit graag willen realiseren.

Coudewater wat is dat?

Coudewater was ooit een abdij en bestond al in 1434, na wat schermutselingen is het in 1870 gekocht door de heren van den Bogaert en Pompe. Dezen hadden de Maatschappij tot verpleging van krankzinnigen op het land opgericht. Verpleging van psychiatrische patiënten die de naam Coudewater kreeg. Het landgoed met psychiatrisch ziekenhuis werd later onderdeel van GGZ Oost Brabant.

En nu, anno 2019, is het verkocht aan een projectontwikkelingsbedrijf, dat er zo’n 400 huizen wil gaan bouwen. Coudewater heeft een prachtige natuur met mooie oude bomen waarvan sommige zelfs beschermd zijn.

Inbreng van buitenaf

Er was gevraagd om nieuwe ideeën in te brengen, uiteindelijk zijn dat zo’n 80 reacties geworden. Een deel, 14%, bestond uit aanvragen van woongroepen en 19% had interesse/ideeën over zorg, dus de vraag is er. De projectontwikkelaars, Ontwikkelaar Van Wanrooij en DPN, hebben van tevoren duidelijk gemaakt dat de speelruimte klein is, dat is wel een aantal x benoemd.

Sommige willen zoveel mogelijk bestaande gebouwen behouden. Er waren suggesties voor stadslandbouw, ecologisch bouwen en tiny houses. En een groep wil er een woongemeenschap starten.

Veel ideeën, maar uiteindelijk weinig verandering/inbreng, het plan was/is eigenlijk al rond

Gaande de avond bleek wel dat er eigenlijk maar weinig van de ingebrachte ideeën terecht gekomen is, iemand had over maar 10%. Het wordt eigenlijk een woonwijk gebouwd zoals vele andere alleen dan op een prachtige locatie. Weinig echt vernieuwend en dat is, denk ik, echt een gemiste kans, want nu is er namelijk een locatie om eens echt iets vernieuwend, echt iets naar de toekomst gericht te gaan bouwen. Sociaal wonen waarin zorg en natuur samenkomen. En waarin woningen bijvoorbeeld van hout of leembouw gemaakt kunnen worden, veel dichter bij de natuur en veel minder milieubelastend dan de huidige woningen.

De projectontwikkelaars hebben het bod gewonnen met hun idee, maar vooral met het hoogste bod op de grond. We veranderen niet zomaar dingen als we onderaan de streep verlies gaan lijden.”

Gisteren, woensdag 6 november, was deze informatieavond over het Land van Coudewater in de goedgevulde Kentering zaal waarvan vele zich aan het einde, al dan niet hardop afvroegen : mooi al dat meepraten over zo’n belangrijk project. Maar wat heeft dit voor zin als er toch niets kan? De vraag is nu wie er zo terughoudend is de gemeente ‘s-Hertogenbosch of de projectontwikkelaars?

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.