Het CO2 opgeslagen in ons huis

///Het CO2 opgeslagen in ons huis

Het CO2 opgeslagen in ons huis

2020-01-21T10:36:21+01:00 21-01-2020|Duurzaam|0 Reacties

1e mogelijkheid van ecologisch bouwen is met Hout.
De laatste tijd is er regelmatig iets over Houtbouw te vinden. Zoals ZuidHoutland een onderzoek naar Houtbouw en 100% biobased materialen wat de provincie Zuid-Holland onlangs publiceerde.
Debat wat RUW heeft gehouden op 3 december. VPRO heeft er aandacht aan besteed in het programma tegenlicht aflevering oktober 2019 “Houtbouwers”.

Is houtbouw de oplossing? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het is wel zo dat veel mensen dit niet zien zitten. Natuurlijk kan het wel, vind ik. Je kunt nou kleinschalig beginnen. Zeker kun je beginnen met bomen planten. Laten we het dicht bij ons zelf houden en actie ondernemen.
De opgave is om voor 2040 een miljoen huizen te bouwen en de uitstoot etc van Co2 te verminderen. Ecobosch kan daar een rol in spelen.

De reactie die veel mensen geven is te begrijpen als je je niet genoeg verdiept. Het gaat ook niet van de een op de andere dag. Het zal langzaam opgebouwd kunnen worden door aanplant van productiebossen met een beleid dat er in een cyclus gepland en zodoende ook gekapt kan worden. Of daar waar de bomen sowieso gekapt moeten worden, zoals langs de A2( 2018/2019), de bomen te gebruiken.

Zelf word ik enthousiast van het feit dat bomen een van de ultieme bronnen van CO2 binding zijn! Hoe gaaf is dat, bovendien als we het kappen en gebruiken, het CO2 opgeslagen blijft. De nieuwe bomen kunnen het weer uit de lucht halen. Niks in de shredder met de boomstammen die niet helemaal recht zijn maar gebruiken voor prachtige poorten of deuropeningen. Een eye-opener was wel het feit dat hout minder zwaar is om te vervoeren dus minder CO2 uitstoot minder verkeersbewegingen, minder vrachtwagens. Lichtere funderingen. Elektrische hijskranen kunnen gebruikt worden, al is er ook over elektra het nodige te zeggen.

Houtbouw is een in mijn ogen fantastische manier om een bijdrage te leveren aan het leefbaar houden van onze planeet en onnodige boomkap tegen te gaan. Dit door inlands hout te gebruiken. Een voorbeeld van oudsher daarvan zijn de Zwitsers en in de Scandinavische landen. Hier in NL zijn er voorbeelden van door die innovatief met houtbouw in de weer zijn. Nog een laatste opmerking, Hoe kleiner het huis des te minder hout er nodig is.

Door Lidwina

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.