logo

Nieuwsbrief Zomer - 21 juni 2023

Hoi abonnee
Er gebeurde heel veel, bij Ecobosch, afgelopen tijd. Daarom zetten we het kort (en hopelijk krachtig😊) op een rij:
  • Er was een tegenvallend besluit van de gemeente Meierijstad. Ons plan voor Wijbosch wat betreft de optie op het stuk grond aldaar van Stichting Ark, werd niet in behandeling genomen. Om tal van begrijpelijke en minder begrijpelijke redenen.
  • We zijn doorgegaan met het maken van een financieel plan en daar overleg over te
    voeren met KHNM (Koninklijke Heide Maatschappij Nederland), zij assisteren ons daar bij. Daar kwam er een hééél welkome tip vandaan: "Aangezien jullie al een tijd (6 jaar) bezig zijn met jullie project (en het dus een groep mensen is die niet van opgeven weten) kunnen jullie wel wat zakelijke en organisatorische hulp gebruiken. En daar is een pot voor! Vanuit de Regio Deal Noord-Oost Brabant met het platform Leefbaarheid in de dorpen, kan er subsidie aangevraagd worden voor procesbegeleiding. Jullie zijn al heel ver, maar de puntjes moeten op de i worden gezet, zodat jullie van de oriëntatiefase in de realisatiefase kunnen komen. Jullie hebben procesbegeleiding nodig: vraag daarvoor dus deze subsidie aan!"
  • Zo gehoord, zo gedaan! - Een deugdelijk (voorlopig) financieel plan gemaakt, een keuze gemaakt voor een projectbureau, een offerte aangevraagd en bijgevoegd, een enthousiaste en mooie onderbouwing van ons project bijgevoegd en dit alles op de post gedaan. Een feestje op zich dit te hebben volbracht! (het is altijd meer werk dan je denkt.) Maar het echte feest komt hopelijk nog: volgende week donderdag 22 juni zullen we horen of we de subsidie toegekend krijgen om met Stichting Offgrid Ecovillages in zee kunnen gaan. Dit zou een enorme stap voorwaarts betekenen. Niet alleen dat Cynthia en Joost ons gaan begeleiden met een gemeente en provincie waardig plan te maken, zij zullen ook assisteren bij het aangaan van gesprekken met gemeenten, meedenken hoe de PR aan te pakken en nog veel meer...Maar ook omdat wij door middel van deze aanvraag, en hopelijk subsidietoekenning, bekend raken bij de vijf gemeenten die in deze regio deal zitting hebben: wethouders van Boxtel, Land van Cuijk, Land van Heusden en Altena, Bernheze en Meierijstad.
    Dus: wanneer we een bedrijfsplan hebben dat staat als een huis en daarmee bekend zijn bij de diverse gemeenten, dan gaat er veel, heel veel gebeuren!! Dan komt het dichter en dichter bij dat we concreet kunnen gaan bouwen aan onze woon- en leefgemeenschap in de natuur: EcoBosch!
    Dus: Duimen jullie, heeeel gráág!!! met ons mee:) !
Muriel namens EcoBosch
De passie van Ankie, de hartjesbus
Een jaar geleden kocht ik hem, mijn huisje op wielen. Als thuis de muren op me af komen, stap ik in en ben ik weg. Ik start de motor, de ventilator begint te piepen, een kastdeurtje knalt open en een speelgoedje rolt al voor we de straat uit zijn van tafel.
Een ander vindt het ellende, ik vind het heerlijk. Vrijheid, reuring, leven in de brouwerij en de wereld aan mijn voeten. Met het raam open, de kleine op de achterbank en de radio aan, rijden we zingend door het land. Voor even voelt het of er geen vuiltje aan de lucht is. Tot ik stiekem even naar de rook uit mijn uitlaat kijk… Want ik besef natuurlijk wel dat dit oude Dieseltje niet bepaald schone lucht uitademt.
Dan droom ik weg en denk ik na over wat er anders kan. Mijn ideale wereldje. Wonen in, en genieten van de natuur, zonder deze te beschadigen en met fijne mensen om me heen. Samen zorgen voor elkaar, werken in de groentetuin, koken, chillen in de hangmat, verhalen vertellen en genieten. Vooral genieten. EcoBosch!
See you in EcoBosch!
Ankie

25 juni om 14.00 uur is er weer een informatiemiddag

Wij zijn nog op zoek naar nieuwe leden die van aanpakken houden en die zich actief in willen zetten om ons prachtige project mee te verwezenlijken. We zijn nu in de fase van plannen maken, maar willen heel snel naar de fase van plannen realiseren. Je bent van harte welkom om naar een informatiemiddag te komen. Daar krijg je meer te weten over wie wij zijn, wat we tot nu bereikt hebben en waar we staan. Opgeven is nodig. Mail daarvoor naar: info@ecobosch.nl Waar deze middag in Den Bosch is krijg je dan via een e-mail te weten.
Warme groet van de instroomkring!
GEN-NL weekend bij StaatjeVrij
Een GEN-NL weekend is een mooie gelegenheid om kennis te maken met gezamenlijk wonen en werken in een ecodorp. GEN-NL organiseert dit elk half jaar bij een ecodorp en het programma wordt dan deels door dat ecodorp ingevuld.
Deze zomer waren we te gast bij StaatjeVrij in Woldwijk, helemaal in het noorden van Groningen. StaatjeVrij is de plek waar de nomaden van Mas con Menos voor "vast" zijn neergestreken. Mas con Menos betekent letterlijk meer met minder, met weinig maken ze prachtige dingen. Een quote van Stef die is blijven hangen; “Je moet een beetje verliefd zijn op je groep om samen zo te wonen en te werken“.
Rondleiding door Stef
Rondleiding door Stef
We logeerden in tentjes, het kamperen was er een beetje primitief. Het was heet dit weekend, gezellig en inspirerend. Stef legde uit dat zij van de gemeente een permanent tijdelijke plek kregen voor StaatjeVrij, die dus elke keer verlengd wordt. Het betekent voor hen dat ze mogen bouwen wat ze willen en dat ze daarbij geen rekening hoeven te houden met bouwvoorschriften. Er stonden dan ook prachtige stro-lemen bouwwerken, yurts en pipowagens her en der verspreid over het land. Maar StaatjeVrij zorgt ook voor contact met de buren, door eens in de zoveel tijd voor iedereen pizza’s te bakken. Ook voor ons (zo’n 60 mensen) bakten ze heerlijke pizza’s in hun zelfgemaakte pizzaoven. Zoveel, dat iedereen het buikje rond kon eten.
In het weekend werden in blokjes van een uur steeds verschillende aspecten van wonen in een ecodorp besproken, maar er waren ook workshops over bouwen en er was een interessante lezing van Marja de Vries over haar laatste boek: “Samenlevingen in balans, naar een toekomst in harmonie met de universele wetten”. Manouk was de heartkeeper van het weekend, zij deed met ons energiewerk, eenvoudige leuke energie oefeningetjes om de groep even te laten bewegen, te ontspannen en te laten verbinden.
Ook was er een ecodorpenmarkt, waarbij je zelf vragen kon stellen aan de aanwezige ecodorpen.
Al met al een fijn weekend en we voelden ons welkom bij StaatjeVrij!
Peggy en Peter
De CLIPS training is (bijna) afgerond!!
De leden van EcoBosch hebben de afgelopen maanden de CLIPS training gevolgd. De training die wordt aangeboden door GEN.NL is bedoeld om kennis en middelen beschikbaar te stellen voor ecodorpen en gemeenschapsprojecten. Samen met de trainers Paul Hendriksen en Fredjan Twigt gingen we de diepte in. Het waren intensieve en waardevolle bijeenkomsten waar we veel geleerd hebben over gemeenschapsvorming. We stonden onder andere stil bij hoe eenieder in een groep functioneert en communiceert. Over welke (onbewuste) processen er spelen wanneer verschillende individuen een gemeenschap (ik-jij-wij-intentie) willen vormen. In de training gebruikten we de speelmethode van Joanna Macy, een positieve en speelse methode om te oefenen met gemeenschapsvorming.
Verder ontdekten wij door de training dat de structuur en de beleidsvorming binnen Ecobosch de belangrijkste focuspunten zijn om de komende tijd aan te werken. De sociocratische consent methode was hier een belangrijk onderdeel van. Door deze methode krijgt iedereen een mandaat om in beweging te komen. Ook leerden we dat iedereen in de gemeenschap een functie heeft. Door dit besef hoeven we dingen niet persoonlijk te nemen en helpt het ons te zorgen dat we het allemaal eens zijn of in ieder geval kunnen leven met een besluit. Op de laatste live bijeenkomst stonden we uitgebreid stil bij ieders intrinsieke motivatie om Ecobosch te willen opbouwen en wat ons eventueel nog tegen houdt. Hierdoor zijn we nog meer over onszelf en over elkaar te weten gekomen. Door het volgen van de CLIPS training is de onderlinge samenwerking verstevigd, hebben we zicht gekregen op hoe we een overzichtelijke basis kunnen leggen en hoe we effectiever gedragen besluiten kunnen nemen. Voor de zomervakantie hebben we nog een laatste online bijeenkomst. We zijn direct aan de slag gegaan met het verminderen van de bestaande kringen naar drie basiskringen (organisatiekring, sociale kring en de bouw & energie kring). Voor iedere kring gaan we met behulp van de consent methode een kringwijzer maken. Voor Peggy Knobel heeft de training geleid tot een gevoel van opluchting. Met vertrouwen gaan we verder bouwen aan onze droom, Ecobosch!
Miriam (interviewde Peggy Knobel)
Verslag Algemene Ledenvergadering (ALV) Cooplink
Op 12 juni was er online de ALV van Cooplink, het kennisnetwerk voor wooncoöperaties. Voor meer info: Over ons – Cooplink. Namens EcoBosch waren Bella Hexspoor en Kees van der Steen erbij.
Allereerst werd middels een video stil gestaan bij het recent en onverwacht overlijden van de bestuursvoorzitter Trevor James. Voor meer info: In memoriam Trevor James – Cooplink.
De agenda van de ALV bestond uit een scala van onderwerpen, zoals de lobby-activiteiten, samenwerking partners, kennis vergaren en delen, wat vinden de leden belangrijk.
Zo zijn op dit moment de 3 belangrijkste lobby activiteiten:
1. Ontwikkelen stimulerings/leenfonds,
2. In kaart brengen en aanpakken van de grootste belemmeringen voor wooncoöperaties,
3. Woningcorporaties warmer maken voor (beheer)cooperaties.
Afgelopen periode waren er successen zoals 2 aangenomen moties in de Tweede Kamer. 1 motie over wegnemen belemmeringen voor woningcorporaties en 1 motie voor financiële steun voor Cooplink.
Ook internationaal zijn er activiteiten. Recent was er bijvoorbeeld het International Social Housing Festival (ISHF) in Barcelona en is er een Europese Alliantie Studentenhuisvesting. Er zijn nu zo’n 12 Europese landen “Cooplinks” actief.
Cooplink opereert niet alleen; heeft 7 samenwerking partners: Vrijcoop, GEN-NL, LVGO 50+, LGW, Erfdelen, ZorgSaamWonen en NZVE. Met elkaar is het manifest ‘Het Kan Wel’ opgesteld. Dit is een oproep aan provincies op coöperatieve woonvormen te stimuleren en versnellen.
Het was al met al een heel prettige, positief gestemde bijeenkomt. De aanwezige leden stemden overigens ook zonder opmerkingen unaniem in met het jaarverslag. Nog iets om alvast in je agenda te zetten: op 16 september is er de Wooncorporatiedag.
Kees

De 3 nieuwe leden van EcoBosch: Peggy W, Miriam en Stijn!

Hallo, mijn naam is Peggy Wilting en samen met mijn jongste zoon woon ik met tweeënvijftig huishoudens in de woongemeenschap Vrijburcht in Amsterdam. In mijn dagelijks leven zet ik me graag in om mensen met elkaar te verbinden. Zo organiseer ik bijeenkomsten en activiteiten in de buurt. Al geruime tijd werk ik als projectleider/ programmamanager bij de gemeente Amsterdam. Ik pionier graag en geloof in kansen. Om te ontspannen word ik blij van tuinieren, yoga, meditatie, dansen en wandelen. In Vrijburcht heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb, maar mijn kinderen zijn (bijna) de deur uit en daarmee kwam de vraag hoe ik de komende vijfentwintig jaar verder wil doorbrengen. Voor mij staat vast dat ik in een collectieve woonvorm wil wonen en koester ik de wens om terug te keren naar het gemoedelijke Brabant. Het liefst in de omgeving Den Bosch vanwege de fijne stad en de centrale ligging. Ik ben daarom blij dat EcoBosch op mijn pad is gekomen. Werken met groepen is mijn passie en heb jarenlange ervaring in het opzetten en wonen in collectieve woonvormen. Ik draag graag bij aan de totstandkoming van EcoBosch en kan daarbij putten uit mijn ervaring van twee collectieve woonvormen.
Verder zie ik mezelf een rol spelen in bijvoorbeeld het geven van rondleidingen en het feesten organiseren. Ik ben veel in en op het water te vinden. Ik zwem dagelijks (koud) en sup bij mooi weer.
Peggy
Hoi! Mijn naam is Stijn Ariaens en woon al jaren met veel plezier in het centrum van Den Bosch. Mijn passies zijn muziek, genieten van de natuur, fietsen, fotograferen en uitgaan op bijzondere plekken zoals Ruigoord en de Lievelinge. Naast mijn werk als gastheer, ben ik dj en organiseer in Den Bosch graag leuke feestjes. Ik heb een achtergrond in sociaal werk en biologisch dynamische landbouw.
Ik droom ervan om samen met Miriam en haar kinderen op een mooie natuurplek met lieve gelijkgestemden mensen te wonen. In een gezellig huisje op een rustige, groene plek waar ik me vrij en relaxed voel. Een plek waar ik op blote voeten de tuin in kan lopen om wat groenten uit de moestuin te oogsten voor het avondeten. Een plek waar katjes rondlopen en vogels fluiten. Ja dat is wat ik wil! Ik hou van mijn privacy maar wil ook graag delen en onderdeel zijn van een community. De Afrikaanse term “Ubuntu” geeft daar op een mooie manier duiding aan, het betekent ‘ik ben omdat wij zijn’. Ik hou erg van Den Bosch en een community hier in de buurt zou daarom super zijn!
Miriam en ik zijn nu kennis aan het maken met Ecobosch in de hoop dat onze droom werkelijkheid wordt. Met mijn studie Biologische landbouw en de werkervaring op biologische boerderijen kan ik van nut zijn bij het opzetten en onderhouden van de moestuin. Ook mijn ruime ervaring met het organiseren van evenementen kan ik in gaan zetten voor Ecobosch.
Stijn
Hallo mijn naam is Miriam Benghanem, moeder van twee prachtige kinderen van 9 en 15 jaar met wie ik in Den Haag woon. Al jaren verlang ik er naar om samen met een gemeenschap van vrije zielen in de natuur te wonen. Zeker de laatste jaren waarin er veel verandert in de wereld en in Nederland, is deze wens sterker geworden. Ik werk bij de reclassering en ben yogadocent in de verslavingszorg. Yoga is onderdeel van mijn dagelijkse bestaan. Niet alleen het fysieke gedeelte, maar het is mijn manier om naar het leven te kijken en er mee om te gaan. Verder hou ik ontzettend van dansen en schilderen. Naast dat ik verliefd ben op Stijn, ben ik ook een beetje verliefd geworden op Den Bosch, wat een fijne stad met gemoedelijke mensen! Stijn en ik willen samen onze dromen verwezenlijken. Voor hem en het mooie Brabant geef ik Den Haag graag op 😊. Toen ik Ecobosch ontdekte en de leden ontmoette voelde ik een Ja! Voor Ecobosch help ik mee met het schrijven van deze nieuwsbrief. Het helpt me zicht te krijgen op wat er speelt en ik kan mijn liefde voor schrijven kwijt. Verder ben ik praktisch ingesteld, hou ik van ontwerpen en kan ik fysiek veel werk verzetten. Kom dus maar op met de bouwfase 😉
Miriam
logo