Winter Nieuwsbrief - 21 december 2024

Hallo abonnee,
Hierbij alweer onze laatste nieuwsbrief van dit jaar. Wat hebben we samen veel meegemaakt! Dit jaar stond in het teken van groei, samenwerking en het versterken van onze gemeenschap. In deze nieuwsbrief delen we een bijzondere mijlpaal: onze samenwerking met Stichting Leembossen Natuurlijk! Daarnaast nemen we jullie mee in onze reis naar zoveel mogelijk Off The Grid wonen: een uitdagende, maar ook ontzettend waardevolle manier van leven. Laat je inspireren en ontdek hoe we samen bouwen aan een duurzame toekomst. We blikken terug op de verbindende momenten tijdens onze bijeenkomsten en kijken we vooruit naar de kansen en uitdagingen die het nieuwe jaar biedt. Ook nodigen we je graag uit voor onze informatiemiddag in februari, waar we nieuwe leden verwelkomen die samen met ons willen bouwen aan een duurzame, sociale toekomst.
Warme groet van EcoBosch
Ecobosch gaat samenwerken met Stichting Leembossen Natuurlijk!
Op 5 december hebben Ecobosch en Stichting Leembossen Natuurlijk! gezamenlijk een projectplan ingediend voor een prachtige kavel in Wijbosch. Deze locatie, vlakbij de Wijboscherbroek, blijft steeds opnieuw op ons pad komen. In 2021 dienden we al een plan in voor deze plek, maar destijds vonden we de termijn van 5 à 10 jaar te kort om onze droom waar te maken. Nu is er een kans dat we minimaal 15 jaar op deze kavel mogen wonen, met de mogelijkheid tot verlenging. De grond van ruim 3 hectare is inmiddels eigendom van Stichting Leembossen Natuurlijk!, een organisatie die zich richt op het ontwikkelen en beheren van nieuwe bossen in het Groene Woud van Noord-Brabant. Deze nieuwe natuurlijke bossen spelen een cruciale rol in het vastleggen van CO2 en het creëren van buffers tegen watertekorten, wat helpt om de effecten van klimaatverandering te verlichten. In Nederland is er een groot tekort aan huisvesting, en een van de manieren om de aanleg van nieuwe bossen te financieren, is door grond beschikbaar te stellen voor alternatieve woonvormen zoals Ecobosch.


Stichting Leembossen heeft uitgebreide kennis van het gebied en de benodigde maatregelen voor waterbeheer en biodiversiteit. Deze waardevolle kennis hebben we dan ook verwerkt in ons projectplan. Als mensen er wonen (en werken op het land) dan heeft dat een gunstige invloed op het gebied. Begin volgend jaar hopen we groen licht te krijgen van de gemeente Meierijstad om onze droom in Wijbosch te realiseren. Het gaat hierbij niet alleen om het beschermen en versterken van de natuur, maar ook om het bevorderen van de sociale cohesie in het dorp, door activiteiten op het land en in het gemeenschapshuis te organiseren. We zijn enthousiast over de mogelijkheden die voor ons liggen en kijken ernaar uit om te bouwen aan een duurzame en sociale toekomst!

PeggyW
Investeren in de gemeenschap.
Ecobosch is al enkele jaren bezig om een ecodorp te creëren rondom Den Bosch, en deze reis verloopt met ups en downs. Gedurende de tijd zijn er leden gekomen en gegaan, maar gelukkig blijft een vaste groep betrokken die het project al lange tijd ondersteunt. Wat we vooral belangrijk vinden, is blijven investeren in onze gemeenschap. Dat doen we maandelijks tijdens verdiepingsbijeenkomsten, waarbij we elkaar weer in levende lijve ontmoeten. Het is altijd fijn om elkaar te zien en in gesprek te gaan over de vele facetten van het ecodorp. In de afgelopen drie maanden hebben we onder andere gesproken over financiën (een essentieel onderwerp!), de keuze of we tijdelijk willen wonen, het soort woningen en de deelnemersovereenkomst. Deze overeenkomst is veel meer dan een administratief document; het beschrijft de visie, missie en doelstellingen van Ecobosch, maar legt ook vast wat van ieder van ons wordt verwacht. Als je niet alleen wilt wonen, maar ook actief een sociale en groene bijdrage aan de wereld wilt leveren, dan vraagt dat om inzet en betrokkenheid van alle leden. Hoewel de deelnemersovereenkomst nog niet helemaal af is, hopen we deze snel te kunnen afronden zodra we de eerste stappen richting de bouw kunnen zetten.
Groetjes PeggyW

Informatiemiddag zaterdag 1 februari 2025 om 14 uur

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die van aanpakken houden en die zich actief in willen zetten om ons prachtige project mee te verwezenlijken. We zijn nu in de fase van plannen realiseren. Je bent van harte welkom om naar deze informatiemiddag te komen. Je krijgt dan meer te weten over wie wij zijn, wat we tot nu bereikt hebben en waar we staan.
Opgeven is nodig. Mail daarvoor naar: info@ecobosch.nl
Waar deze middag plaatsvind krijg je dan via e-mail te weten.
Omdat we een meer generatie gemeenschap willen zijn, zijn we vooral op zoek naar mensen, gezinnen onder de 60 jaar.
Ook zijn we specifiek op zoek naar mensen met juridische en/of financiële kennis en een nieuwe penningmeester.
Maar als dat niet geldt voor jou/jullie en mocht je toch héél graag willen en ook je schouders onder het project willen zetten, aarzel dan niet om ons een motivatiemail te sturen.
Warme groet van de sociale kring!
Eigendom Anders
Ik volgde een webinar dat heette: “ Eigendom Anders” . Een sprekende titel voor een sprekend initiatief. Eerst even wat achtergrond.

Economy Transformers, opgericht door Damaris Matthijssen die een beweging en school heeft opgericht voor ondernemende mensen die een radicaal, liefdevol perspectief zoeken. Zijzelf is transitie begeleidster in bedrijven, trainer, docent, spreker en ontwikkelaar voor nieuwe structuren voor de vrij-gelijk- samenleving. Damaris heeft het boek geschreven “ Vrij, Gelijk & Samenleven , wegwijzer naar een mens-en Aardewaardige samenleving.

Een beweging, met recht! Kijk ook vooral op: www.economytransformers.nl. Er zijn een aantal heel inspirerende mensen verbonden die samenwerken maar tevens op geheel eigen wijze vorm geven, of samen met anderen vorm ontdekken, aan deze beweging. 1 daarvan is Jennifer Benson en zij heeft een platform opgericht dat de naam “ Eigendom Anders ‘’ draagt. (www.eigendomanders.nl)

Sprekend vind ik deze intro die te zien is op de website, van wat dit platform inhoudt:



Wie ben ik 'eigen'lijk?

Ik ben Eigendom Anders. Ik ben ‘van mezelf’, door- en voor jou (en dus eigenlijk ook van jou en iedereen).

Van mijn intentie

Ik ben van mezelf. Mijn intentie is leidend voor hoe ik mijzelf ontwikkel. Meer over mijn intenties en mijn vormen

Door deze mensen

Ik ben er dóór mensen, die me voorzien van vragen en rollen vervullen voor mijn verwezenlijking. Meer over de mensen

Van jou (en iedereen)

Ik ben er vóór iedereen met een interesse rond dit bezit, eigendom of eigenaarschap en hierover verdieping zoekt. Dus ook van jou, als je wil.
En omdat ik dit een heel inspirerende insteek vond, deed ik mee met het webinar. De eerste vraag die we aan elkaar stelden was: "Wat betekent eigendom voor mij, wat ligt er voor mij achter eigendom"

Allerlei antwoorden passeerden de revue. Een greep( je): * rust, niemand die zich met mij bemoeit maar ook afgescheidenheid’’, * zorgen, bezit is vluchtig , houdt mij gevangen, *vrijheid ( bijv, een eigen auto is fijn! ), * delen = rijk,* meedoen, niks van bovenaf,eigen verantwoordelijkheid.

Zo uit dit gesprek hebben we kunnen destilleren dat Eigendom iets van
rechtvaardigheid, voor het geheel , in zich mag hebben. Van "zorg dragen voor", rijkdom delen, er meer gevraagd wordt van gemeenschapsvorming maar er ook meer verbinding tussen mensen is. Dat overvloed gedeeld kan en ongelijkheid minder zal zijn. Dat langetermijndoelen en langdurigheid meer geëerd zullen. Dat er meer zelfbeschikking en autonomie zal zijn.

Wie herkent dit, wie herkent dit niet?
  • Zelfbepaald leven, uit verbinding met het geheel, afgescheiden , gebonden aan een beperkt eigenbelang. ( ik trek me terug in mn schulp en doe het wel , merendeel, alleen) - Macht grijpen: leiding naar je toe trekken, of juist leiding volgen. ( Je denkt vanuit een geheel maar extern bepaald, opgelegd van buitenaf/bovenaf)
  • Eindeloos polderen, lobbyen, harmoniseren, draagvlak en compromissen zoeken( je doet ertoe maar ook weer niet, want kaders zijn bepaald of anderen hebben het voor het zeggen)
  • Leven en handelen vanuit vertrouwen in anderen en in jezelf. Jezelf zien als creatief en liefdevol wezen dat in verbinding staat met het geheel en tot onderlinge afstemming wilt komen. Zelfbepaald en verbonden met het geheel.
Zonder oordeel: iedereen van ons zit wel eens in een vorm van bovenstaand. En! Veel mensen en al helemaal de mensen die in een gemeenschap willen wonen, werken , leven, willen vanuit het laatste leven. Super mooi omdat dit een heel mooie intentie is! Maar we vallen er allemaal wel eens uit omdat we vluchtroutes kennen waardoor we als het ware “‘ uit de liefde vallen”. Bewust worden van ons eigen afweersysteem en dat van elkaar maakt dat we weer terug kunnen.

Het vergt OEFENING. Bewuster worden van onze drijfveren, en kiezen, heel bewust, voor wie dat wilt, voor andere vormen. Zoeken naar vormen die passender zijn. Mild zijn voor onszelf en voor elkaar, eeuwen van gecreëerde economische afgescheidenheid vegen we niet zomaar weg.

Voor wie nieuwsgierig is: kijk op voornoemde sites. Of kijk in de volgende nieuwsbrief, dan ga ik dieper in op voorbeelden uit de praktijk.

Groetjes, Muriël
Off the grid
In het aangepaste Projectplan van Ecobosch staat dat we zoveel mogelijk Off The Grid willen wonen en leven. Ook wel zelfvoorzienend of autarkisch genoemd. Dit betekent niet aangesloten aan voorzieningen als elektra, gas, water en riool. We schrijven expliciet zoveel mogelijk, want wat is reëel en mogelijk in Nederland met ons klimaat. Wat zijn acceptabele keuzes om een bepaalde standaard van leven/ comfort te realiseren. Die standaard ligt natuurlijk niet voor iedereen op dezelfde hoogte; welke keuzes ben je bereid te maken? Wat ben je gewend? Wat heb je ervoor over qua tijd en fysieke inspanning en wat is voor jou nodig om naar tevredenheid te wonen? En hoe gaat Ecobosch dit in de praktijk ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen? Off The Grid wonen is een uitdaging!

Een grote rol speelt de specifieke plek waar Ecobosch gaat landen. Is dit een open gebied waar de zon energie goed benut kan worden? Is er als de zon laag staat en schijnt in de winter ook nog voldoende rendement? Wat is de opslagcapaciteit, op welke wijze en voor hoelang? En wat is je energie verbruik/ behoefte? Is de mogelijkheid van windenergie opslaan een optie? En is er een back- up systeem voor dagen zonder zon en wind? Hoe regelen we wateropvang en zuivering? En het gebruik van composttoiletten?

Je leest allerlei vragen waar we binnen Ecobosch ons mee bezig houden door informatie te verzamelen bij andere ecodorpen, bij experts op dit gebied en door er samen over te hebben. Waarom kiest Ecobosch voor zoveel mogelijk Off The Grid wonen/ leven? Ik noem de belangrijkste argumenten:
  • Ecobosch wil op een duurzame, respectvolle en bewuste wijze omgaan met de natuur. Waar wijzelf een onderdeel van zijn.
  • Ecobosch wil de impact op onze planeet Aarde minimaliseren.
  • Ecobosch wil een positieve bijdrage leveren aan een gezondere toekomst voor de generaties na ons.
  • Ecobosch kiest voor zo min mogelijk verspilling, voor minder in plaats van meer ( m.u.v liefde, dankbaarheid en compassie) en voor autonomie.
Off The Grid wonen is een idealistische ecologische keuze, die consequenties heeft voor je leefstijl. Een leefstijl waarin verbinding met de natuur centraal staat naast verbinding met jezelf en de anderen. Die verbinding maken en ervaren heeft een grote meerwaarde en compenseert naar mijn inziens het inleveren van luxe.
Zo heb ik dat vele jaren geleden zelf gevoeld en ontdekt door Off The Grid te gaan wonen en leven. Het was een zoektocht, een ontdekkingstocht van wat werkt wel of niet bv wat betreft opties om licht te hebben in de avond. Het heeft mij veel opgeleverd aan kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

De voordelen van Off the Grid wonen/ leven zoals ik ze ervaar zijn de volgende:
  • het genieten van de natuur om mij heen, bewust de seizoenen beleven en dankbaar gebruik maken van wat de natuur geeft. Sterke verbondenheid met de natuur
  • lagere woonlasten en het minimaliseren van energie gebruik
  • fysiek actieve leefwijze en het zoeken van creatieve oplossingen
  • onafhankelijkheid.
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Ik benoem er een paar zoals ik die soms ervaar:
  • inleveren van comfort en vanzelfsprekendheid
  • actieve instelling ook soms als ik moe en geen zin heb
  • vooral de winterperiode met kortere dagen, kou en regen is vaak wat pittig en vraagt om een goede tijdige voorbereiding
  • Off The Grid leven kost meer tijd en energie. Dit betekende voor mij dat ik geen fulltimebaan kon hebben, maar was ook niet nodig financieel
Mij heeft Off The Grid wonen en leven heel veel gegeven en nog. De nadelen wegen bijlange na niet op tegen de voordelen. Het is een van de beste keuzes die ik in mijn leven op een zeker moment heb gemaakt. En dit vat ik kernachtig samen in een begrip " VERBINDING".

Ook voor Ecobosch als collectieve woonvorm zal 'zoveel mogelijk Off The Grid wonen 'een uitdaging en zoektocht zijn. Voor het gemeenschapshuis zal dit niet haalbaar zijn in verband met de capaciteit grootte (groepen mensen die gebruik maken van voorzieningen zoals de wasserette, de toiletten, de grote keuken). Maar ook daar zullen we als collectief streven naar zoveel mogelijk zelfvoorzienend (met voedsel uit eigen tuin), bewust energiegebruik, minder verspilling en dankbaar gebruik van natuurlijke energiebronnen.
Welk een rijkdom is er om ons heen en in onszelf om voluit te leven en te genieten.
Namaste Bella
Woord van dank aan 'Leefbaarheid in de dorpen'
Afgelopen jaar heeft Ecobosch subsidie van Leefbaarheid in de dorpen ontvangen om de procesbegeleiding te bekostigen voor ons ecodorp initiatief Ecobosch.
Die procesbegeleiding is gedaan door Cynthia van Schendel en Joost Pagee, die aan de basis stonden/ staan van het gerealiseerde ecodorp Klein Oers in Veldhoven. Ecobosch had de doelstelling om met deze subsidie van oriëntatiefase naar haalbaarheidsfase te gaan. Concreet betekende dit zicht hebben op een plek om ons Ecodorp initiatief vorm te gaan geven. Nu december 2024 lijkt dit te gaan lukken. Zijn we concreet met twee plekken bezig en hopen we midden/ eind januari 2025 meer duidelijkheid te hebben en door te kunnen gaan met de praktische invulling van ons Ecodorp. Dank aan de organisatie van Leefbaarheid in de dorpen voor de financiële bijdrage. Nadrukkelijk wil Ecobosch Guido Roelofs bedanken voor zijn adviezen en brede steun.
Dank!