logo

Nieuwsbrief Winter - 24 december 2022

Hoi EcoBoscher, wat is er gebeurd sinds de laatste nieuwsbrief?
Ecobosch is actiever dan ooit!
Muriel heeft veel contact met ARK, de huidige eigenaar van het land op Wijbosch. Ze schreef een prachtig biodiversiteitsplan voor de toekomst van onze plek daar. In dat plan wordt duidelijk hoe wij willen omgaan met de natuur, zodat instanties kunnen zien dat als wij daar gaan wonen de natuur behouden blijft. En door het lezen alleen al wil je er gaan wonen!
Er is weer veel samenwerking geweest met Ad Vlems (zie zijn hand hieronder op de foto) van Ecodorp Boekel. Ad is onze contactpersoon bij Vrijcoop (https://vrijcoop.org/). Deze organisatie zorgt ervoor dat vastgoed vrijgekocht wordt van de markt. Ook bracht Ad ons in contact met waterschap AA en Maas. Nicoline en Muriël zijn er gaan praten en een nieuwe afspraak volgt.
De landkring, nu uitgebreid met Euphro en Erik, zijn op bezoek geweest bij bewoners van Wijbosch (onze toekomstige buren?), die een heel mooi stro-lemen huis aan het bouwen zijn. Ze vertelden ons over de kwaliteit van de grond en waar we verder op moeten gaan letten bij de bouw. Tommie en Muriël deden een grondboring. Het land bestaat uit 80 cm zandgrond en daaronder 2 meter leem. Lees het verslag van Muriël verderop.
Via Gen-nl (https://gen-nl.nl/) deden we mee met webinars en filmavonden over bouwen met stro en leem en nog andere bio-based bouwmaterialen, zelfs met schimmels!
Ook waren we bij het webinar Circulair-Bouwen met Boschgaard met als gastspreker Cesare Peeren (architect bij Superuse Studios) wat heel interessant was. Link naar dat webinar: https://youtube.com/watch?v=EFtJzZ8zemo (zie ook het stukje over Biobased bouwen verderop in deze nieuwsbrief).
We zochten weer contact met de gemeente Meierijstad: we gaven ons op bij de Intaketafel, we schreven een brief aan de wethouder… Intussen hebben zoveel ambtenaren van Meierijstad onze naam gehoord dat ze al bijna niet om ons heen kunnen.
We deden ook fysiek werk samen: we verplaatsten 5 bomen vanuit de tuin van Peggy naar de tuin van Bella. En dat met een temperatuur van 1 graad Celsius. We werden er wel warm van door het harde werken! Zo verbind je.
Peggy
Ad Ecodorp
Wat wij echt wensen
De hele dag (iedere dag) stromen wij.
En in onze golven leven onze ‘intenties’.
Ze zijn de duizenden, misschien wel miljoenen;
bewuste en onbewuste geplante zaadjes,
verdwaald, weggewaaid of gewoon onderweg.
💥
En wanneer zij water en vuur ontvangen;
leren zij aarden en zelfs samen vliegen.
Lijkend op het wortelen,
spiegelend de oh zo sterke (bewust of onbewuste) ‘intentie’,

de energie waarmee je jouw beweging voedt.
De beweegredenen die je nooit hebt verraden.
De diepste stem, de grootste wens in jou;
in jou als mens, ziel en universal channel.
De hele dag (iedere dag) stromen wij.
En zo worden wij wat wij wensen.
🎄
EcoBosch wenst bewuste zaadjes en
liefdevolle intenties toe aan al haar lezers/connecties,
want intenties, zijn kosmische overlevers.
Vier het leven. Vier dat je leeft.
Vier dat jouw intenties kunnen ‘toveren’.
Er is geen seizoen, geen viering, geen religie, geen oppermacht,
geen enkele referentie en geen enkel recept of beschrijving nodig.
It is all within you.
Eline
Lijkt het jou wat om je aan te sluiten bij Ecobosch?
Wij zijn nog op zoek naar nieuwe leden die van aanpakken houden en die zich actief in willen zetten om ons prachtige project te verwezenlijken. Wij zijn vooral op zoek naar jonge mensen/gezinnen in de leeftijd tussen de 18 en 55 jaar. Maaaarrr, mocht je buiten deze groep vallen en heel enthousiast zijn, dan ben je ook van harte welkom om naar een kennismakingsmiddag te komen. Daar krijg je meer informatie over wie wij zijn, wat we al bereikt hebben en waar we nu staan.

22 januari 14.00 uur is er weer een kennismakingsmiddag

Leden vertellen je over wat EcoBosch doet, hoe ver we zijn en wat er nog gedaan moet worden. Opgeven is nodig. Mail daarvoor naar: info@ecobosch.nl Waar deze middag in Den Bosch is krijg je dan later via mail te horen.
Warme groet van de instroomkring!
Verbindingsbijeenkomst
Bij Bella
Op zondag 13 november was er weer een verbindingsbijeenkomst met 5 nieuwe leden: Euphro, Erik en hun 2 kinderen, Renz & Melle en Esmay. We zijn als eerste bijeen gekomen bij een heerlijk warm vuurtje in het bos en hebben onszelf kunnen voorstellen met de 'talking-stick' (zie de foto hieronder). Wanneer iemand de talking stick vasthield kreeg diegene de ruimte om te praten en de rest van de groep luisterde in stilte. Wanneer iemand klaar was met de talking stick zeiden alle leden AHO! Om aan te geven dat ze diegene helder hebben gehoord. Na het voorstellen van elkaar hebben wij als groep spelletjes met elkaar gespeeld voor verbinding en hebben we een heerlijke potluck samen kunnen stellen en opgegeten bij het vuur. De nieuwe leden kregen een rondleiding in het bos en na een warm theetje en fijne gesprekken namen we afscheid van elkaar.
Esmay
IMG_8909
De buren in Wijbosch
Je zal het maar treffen, zulke buren, áls wij de buren worden van de familie Simons op de Akendonk in Wijbosch. Al 8 jaar zijn zij bezig met het bouwen van een lemen huis, Peter en Marleen met hun inmiddels puberkinderen, op een stuk grond van ongeveer 1 hectare. Wonen in aan elkaar gekoppelde containerwoningen, zo kunnen zij net zo lang bouwen als nodig is. De kinderen konden recentelijk wel hun nieuwe kamers betrekken in het huis, want die zijn klaar. De rest van het huis? Daar wordt aan gewerkt😊
De landkring, Tommie, Peggy, Erik en Ikzelf waren uitgenodigd te komen kijken, vragen te stellen over de grond, de mogelijkheden om daar te bouwen, wetenswaardigheden te horen over leembouw, over de omgeving. Een kleine samenvatting:
Omdat de grond waarop gebouwd moet worden bestaat uit zandgrond en er zich op 80 centimeter diepte een leemlaag van 2 meter bevindt, is er de mogelijkheid huizen óf d.m.v. schroefpalen te funderen of gebruik te maken van schuimbeton. De familie Simons heeft.er voor gekozen dat laatste te gebruiken, want dit is zeer goed isolerend, goedkoop, milieuvriendelijk omdat het hergebruikt kan worden én dus in deze situatie heel functioneel is. Grappig om te horen dat schuimbeton een soort van ´drijft´ op de bodem. En dus kan mee fluctueren met verhoging door de grondwaterstand.
Het lemen op zich, het gebruik van stro, Peter heeft er enorm veel ervaring mee opgedaan en we kunnen daarover altijd bij de buurman terecht😊
Waar Peter zeer trots op was: hij liet ons een apparaat zien waarmee zeer gemakkelijk spijkers uit pallets een soort van 'uitschietbaar' zijn. Een fantastisch apparaat waarmee met een compressor onder hoge druk, de schroeven als zoete broodjes het hout uitvliegen (niet om de oren hoor). Hierdoor was Peter in staat alle muren op te bouwen met pallethout, wat super fijn was, want is gratis en voor niks te krijgen.


Schermafdruk 2022-12-11 18.51.50
Schermafdruk 2022-12-11 18.51.06
Prachtig zo'n huis, met niets dat recht is, houten niet geschaafde balken allemaal organisch vormgegeven, wij zagen het helemaal voor ons als ons gemeenschapshuis! Een geleemde rocket stove kachel in het midden van de ruimte die een houtkachel is en die naar Peter´s zeggen, alleen vocht de lucht inblaast. Daarbij weinig hout verbruikt. Door de enorme hitte genererend tijdens de eerste stook van de dag, zeer lang uit blijft stralen. Lekker lui ook: niks geen telkens een houtje opgooien😊
Bij een lekkere kop thee aan de keukentafel kregen we wat ins en outs over de omgeving. Dat er gejaagd wordt op 'onze' 3,1 hectare, (die welteverstaan nu nog van ARK zijn).
(O, vandaar die webcam die we tegenkwamen toen Tommie en ik wat bodemonderzoek deden aldaar?) Dat een mega groot bedrijf een paar omliggende maisakkers heeft opgekocht om haar mest op uit te rijden, was iets minder leuk om te horen. Ojee! Toch positief blijven, er is ¨ overal wel wat en wij hebben vast een uitstraling, zeker op den duur, wat betreft het omgaan met natuur. De familie Simons kreeg van buurtbewoners te horen hoe langzaam de gemeente is met het verlenen van vergunningen. Ze hebben schijnbaar wat te stellen met de uit te voeren nieuwe omgevingswet. De tip om via de politiek bij de gemeente in de picture te komen hebben we in onze oren geknoopt.
Goede grond, een pH van 6,7 door veel mulchen en begroeiing, een fijne grond, vol met wormen, zo vruchtbaar als wat. Onwijs veel soorten vogels op, in ieder geval nu, het terrein van de familie. Nat in de winter, jawel, maar wanneer het water niet meteen wegloopt door de leemlaag, wordt het toch niet als storend ervaren. En er zijn dus manieren om er op te bouwen. De halve hectare gepland voor voedselbos van de familie kan aansluiten op ons voedselbos in de toekomst. Kortom, allemaal heel leuk en fijn om over te horen!
Tot slot liet Peter ons met weggaan zijn 'hakhout machine' zien. Super gaaf, hier een filmpje: Houthak machine
Houthak machine
Het mechanische zelfbouw apparaat maakt geen geluid, spierkracht nauwelijks nodig, het gaat moeiteloos, een kind, (nee, geen kind, wel een volwassene, gezien toch ook wel de concentratie die nodig is om vingers te sparen), kan de was doen. We kunnen eigenlijk niet wachten, te starten, naast deze fijne buren!
Muriël
EcoBosch en mijn lidmaatschap
Ik (Bella) ben nu al enkele jaren lid van woon-werkgemeenschap EcoBosch.
Vijf jaar geleden was ik aanwezig met een vriendin bij een informatiemiddag: dit was gelijk het begin van mijn lidmaatschap, want wat ik hoorde raakte mij positief.
Vooral de 4 pijlers waarop EcoBosch steunt klopt met wat ik allang hoop te vinden of mee te creëren. Ik ben mede creator vanuit het geloof dat een gemeenschap gebaseerd op natuur, zorg en meergeneratiewonen, openheid, stilte en bezinning een antwoord is op allerlei huidige problemen op kleine en grote schaal.
Maar belangrijker is dat EcoBosch een handreiking biedt voor de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en daarna. Een manier van wonen werken en leven vanuit verbinding en respect. Dit is wat ieder mens diep in haar hart verlangt en nodig heeft. Ik ook; verbinding met andere mensen, met dieren (o.a. mijn huisdieren), bomen planten om mij heen. Respect voor verschillen en hoe om te gaan met elkaar. Daarnaast is openheid een van de pijlers. Openheid om de ander te ontmoeten en mij geestelijk en spiritueel te ontwikkelen.
EcoBosch is een groot project ideaal en dus geen gemakkelijke weg te gaan. Zeker omdat wij afwijken van de breed zichtbare vorm van bouwen en het beleids denken van overheden. EcoBosch gaat uit van zorg voor elkaar, het delen van onder andere gereedschap, wasmachine, auto en voeding. Onze insteek is een kleine voetafdruk te maken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Dat is wat Ik wil en dat met anderen samen. De tijd is er mijns inziens rijp voor er zullen een aantal zaken met betrekking tot energie, zorgkosten, eenzaamheid, stikstof en waterbeheer echt anders moeten gaan. Et voila, EcoBosch! Dit initiatief biedt kansen, duurzame alternatieven en toekomstperspectief. Ik hoop dat we op korte termijn een geschikte plek tot onze beschikking hebben om dan onze handen uit de mouwen te kunnen steken en een woon-werkgemeenschap ecologisch vorm te gaan geven.
Ik roep gemeentes, beleidsmedewerkers en een ieder op om een duurzame mooie toekomst samen vorm te geven.
Groet, Bella.
Biobased Bouwen
In november was er in de bibliotheek van Tilburg een panel discussie over Biobased Bouwen. Hier hoorde ik dat de bouwwereld verantwoordelijk is voor 40% van de wereldwijde CO2 uitstoot. We moeten een omslag maken,maar wat vraagt deze omslag van ons?
We mogen naar heel het systeem kijken. Naar de geldstromen, de architecten, de beleidsmakers, de bouwers en de consumenten (wijzelf). Wij zijn medeverantwoordelijk en aan zet om duurzaam bouwen tot de norm te maken.
Als EcoBosch hebben wij een kans om te laten zien dat er andere keuzes gemaakt kunnen worden in de bouw. We kunnen bewust kiezen voor bouwmaterialen zonder al te grote footprint en met het oog gericht op de toekomst van onze kinderen. Door bij de keuzes die wij maken de onder andere volgende vragen te stellen:
* Wat voor impact heeft het materiaal op het milieu?
* Waar komen de bouwmaterialen vandaan?
* Hoe is het productieproces?
* Is het materiaal opnieuw te gebruiken als het huis om de een of andere reden afgebroken moet worden?
We kunnen kiezen voor lokaal en onder andere bouwen met populierenhout wat veel in de Meierij voorkomt. Populieren zijn snel groeiende bomen en het is duurzamer dan vurenhout uit Scandinavië laten komen. We kunnen kiezen voor nieuwe technieken.
Omlab (Waarom Omlab?) is hier mee bezig; zij verkent met eigen circulaire, bio-based materiaalvindingen, producten voor de bouw, bodem en biodiversiteit. Waarbij het een het ander niet uitsluit. Er zijn nog zoveel meer goede mogelijkheden om uit te kiezen.
De afgelopen herfst waren er ook diverse webinars over bouw bij GEN-NL. Twee linkjes: Webinar Strobouw: https://www.youtube.com/watch?v=eVwQuAOqUJ0.
Film/webinar Biobased Bouwen https://www.youtube.com/watch?v=Sm24tRBXx7k
Het is fijn en goed om hiermee bezig te zijn. Zodat we kiezen bij de bouw van EcoBosch voor materialen en een manier van bouwen met een kleine footprint. Dit is belangrijk voor ons zelf en de kinderen van de toekomst.
Nicoline
logo