logo

Nieuwsbrief Lente - 30 maart 2023

Hoi Abonnee
De lente hangt in de lucht! Wat keken wij daar toch weer naar uit...
Een aantal weekenden geleden hadden wij ons eerste echte EcoBosch werkweekend op de mooie natuurcamping 'Morgenrood' in Oisterwijk. Een klein deel van onze leden heeft gekampeerd en de rest verbleef in het Nivonhuis dat zich op het terrein bevindt. Het was heel fijn om te ervaren hoe het was om langere tijd met elkaar te verblijven en een mooie afwisseling te hebben van vergaderen en gezelligheid samen, met daarbij nog de ruimte om jezelf af en toe even terug te trekken! We begonnen het weekend op vrijdagavond met een potluck gevolgd door een openingsceremonie bij het kampvuur. Fijn om op deze manier te verbinden en te landen op de plek.
Op zaterdag hebben we de tijd genomen de stand van zaken door te nemen vanuit verschillende werkgroepen en gedeeld wat er speelt bij ieder persoonlijk. In de middag hebben we ons opgesplitst in werkgroepen en ons verdiept in verschillende thema's waarmee we ons plan van aanpak nog verder kunnen finetunen. De thema's waren:
- Indeling en functie van het gemeenschapshuis en het verdienmodel/inkomsten van de gemeenschap.
- Energie, isolatie en bouwstijl.
- Waterhuishouding en composteren.
Op zondag zijn Fredjan en Paul gekomen om uitleg te geven over de CLIPS training die zij aanbieden (zie foto hieronder). We zijn ook meteen aan de slag gegaan zodat zij in beeld konden krijgen waar wij staan als community en hoe zij ons het beste zouden kunnen ondersteunen. Wat zijn wij hen nu al dankbaar voor hun inbreng! Voor velen van ons heel prettig om meteen al meer inzicht te ervaren. Wij hebben naar elkaar uitgesproken dat we graag de training willen volgen en zijn inmiddels al bezig met het plannen van data.
Daphne
De CLIPS training op 5 maart in het NIVON huis

23 april om 14.00 uur is er weer een kennismakingsmiddag

Wij zijn nog op zoek naar nieuwe leden die van aanpakken houden en die zich actief in willen zetten om ons prachtige project mee te verwezenlijken. We zijn nu in de fase van plannen maken, maar willen heel snel naar de fase van plannen realiseren. Je bent van harte welkom om naar een kennismakingsmiddag te komen. Daar krijg je meer informatie over wie wij zijn, wat we tot nu bereikt hebben en waar we staan. Opgeven is nodig. Mail daarvoor naar: info@ecobosch.nl Waar deze middag in Den Bosch is krijg je dan later via mail te horen.
Warme groet van de instroomkring!
Even ontspannen tijdens het weekend in Oisterwijk
CLIPS training
EcoBosch is met een financiële "impuls" van MAEX de CLIPS training aan het doen.
CLIPS is een gemeenschapstraining die zich richt zich op het ondersteunen van ecodorpen en wooninitiatieven in alle fasen van het proces van gemeenschapsvorming.
CLIPS staat voor Community Learning Incubator Programme for Sustainability. Deze trainingen worden gegeven door het CLIPS-team, een onderdeel van GEN-nl, het landelijke (maar ook internationale) ecodorpennetwerk Global Ecovillage Network. De trainers zijn ervaringsdeskundigen in het gemeenschapsleven. Naast een opleiding in de CLIPS-methode, hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld in het veld van gemeenschapsvorming als bewoners van ecodorpen of als mede-oprichters van een initiatief, en als gevolg van een nauwe samenwerking met ecodorp-initiatieven. EcoBosch doet de training met Paul Hendriksen en Fredjan Twigt.
Op 5 maart deden we de eerste trainingsdag in het Natuurvriendenhuis Morgenrood in Oisterwijk. Die eerste dag was een groot succes. Ons als groep werd duidelijk waar het aan schort. De CLIPS training deelt de gemeenschapsprojecten op in 4 lagen: het Individu, de Gemeenschap, de Intentie en de Structuur. De bedoeling van de eerste dag was om er achter te komen hoe we zelf vinden dat we ervoor staan in deze 4 lagen.
Heel duidelijk werd bij welke van deze lagen voor ons winst te behalen valt!
Het is fijn te ontdekken dat de problemen die wij als EcoBosch tegenkomen bekend zijn in andere initiatieven. En, wat belangrijker is, dat er iets aan te doen valt.

In mei en juni zijn 3 zondagen geprikt waarop we de training gaan voortzetten.
Spannend!
Peter
Lekker bezig!
Ter afwisseling van mijn taken voor Ecobosch (alwaar ik later op terugkom) heb ik een schutting gemaakt van wilgentenen in mijn eigen tuin. Samen met een medestudent van mijn reeds afgesloten opleiding tot ecologisch hovenier, ben ik van start gegaan.
In het kader dat recht “stom” is, werd alles bochtig en rond. Het voelde alsof we aan t boetseren waren met takken: het was lekker fysiek werk om te doen.
En dat is nu precies waar ik naar verlang, waar we allemaal naar verlangen bij EcoBosch: een plek waar we los kunnen gaan, buiten, met het aanplanten van bomen, met wortels zaaien en oogsten en opeten, met bouwen van huizen, kortom actief zijn buiten in de natuur.
Geen van allen zijn we theoretici, computermensen, vergadermensen, en toch is dit wat het voorwerk om EcoBosch van de grond te krijgen, van ons vraagt. Daarom wissel ik het zelf graag af met praktisch werk en gelukkig kan dat. Ik vind het leuk om jullie, t voorlopige resultaat, want t is nog niet af, te laten zien:
Maar ook om gelijk iets te vragen: welke student van de HAS Green academie (of wie weet zo iemand) vind t leuk en een uitdaging, om ons te assisteren bij het uitzoeken van hoe een ecodorp als het onze vorm kan krijgen. Een trainee die ons verder kan helpen met de volgende stappen die we moeten maken en die zelf daarmee ervaring opdoet voor haar of zijn komende loopbaan. Op het gebied van leefomgeving, agro en food is bij ons heel veel te leren omdat ons project dáár precies over gaat! Hoe kan wonen toegankelijk worden op t Brabantse platteland? In samenwerking met de natuur, waar ook zo veel mogelijk voedsel duurzaam verbouwd wordt. Dit in samenwerking met andere al bestaande initiatieven, voor de gemeenschap zelf en bewoners in de omgeving, in de dorpen.
Dus wie hier iets in ziet, neem contact met ons op en we praten verder over wat we elkaar kunnen bieden. We horen ontzettend graag van jou.
E-mail: info@ecobosch.nl Tel 06-42449471
Muriël
Tommie heeft een nieuwe website: https://vlierbushcraft.nl/ Heel gaaf!
Werkweekend EcoBosch 3 t/m 5 maart 2023
Binnen de ALB waren we unaniem eens over het belang van een werkweekend. Om zowel inhoudelijk als verbindend stappen te maken en te verdiepen. Het was nog een gepuzzel om locatie en datum rond te krijgen, maar uiteindelijk kunnen boeken bij het nivonhuis 'Morgenrood' in Oisterwijk. Op vrijdag eind van de middag werden we vriendelijk door de vrijwilligers van het Nivonhuis ontvangen en rond geleid. Ik was meteen onder de indruk van het geheel, van zowel de faciliteiten binnen als de mogelijkheden buiten. Een volledig professioneel ingerichte keuken, grote eetzaal en een prettige kleine werkruimte, waar we als groep prima inhoudelijk met elkaar aan het werk konden zijn. Vrijdagavond samen middels potluck gegeten en daarna een openingsceremonie buiten met een vuur. Zaterdag start om 10.00 met het programma, waarin een aantal thema's uit de brochure centraal stonden ter verdieping. Begonnen met een incheck rondje: hoe is het met je en hoe sta je in EcoBosch. Hierbij ontstond een best pittig gesprek, waar we de nodige tijd voor hebben genomen. Daarna gaf Muriel een presentatie over de huidige stand van zaken. En vertelde Tommie meer over globale begroting van EcoBosch. Smiddags bezig geweest met de thema's uit de brochure in kleine groepjes en daarna terugkoppeling en presentatie grotere groep met feedback. Ik had zaterdagavond een feestavond in gedachte met muziek en dans, maar helaas, het liep anders. De energie in de groep was wat verstild. Zondag clips training door Fred-Jan en Paul over gemeenschapsvorming. De bedoeling van deze eerste trainingsbijeenkomst was d.m.v. oefeningen en vragen helder te krijgen waar we als EcoBosch goed in zijn en wat verbeterpunten zijn. Dit alles gaf meer helderheid over wat er moet gebeuren en gaf motivatie aan de groep om aan te willen pakken en de trainingen te vervolgen. Toen samen nog geluncht en alle restjes van het eten op tafel en verdeeld. Afsluitend een deelcirkel om het werkweekend af te ronden. Ik kreeg daarin de indruk dat algemeen dit werkweekend als positief en gezellig werd ervaren. Voor herhaling vatbaar dus, hoewel data plannen in een groep echt niet makkelijk is. Voor mijzelf vond ik het een vruchtbaar weekend met de wil om concrete stappen te zetten naar realisatie van EcoBosch.
Namaste Bella
logo