Nieuwsbrief Herfst - 21 september 2024

Hallo abonnee,
Lieve Mensen, Lieve Belangstellenden, Hierbij alweer onze 3e nieuwsbrief van dit jaar. De herfst is weer in de lucht, de aarde en de bomen en planten “dampen ervan”, ruiken en voelen jullie het ook? Waar je ook woont, in de stad of op het land, bij bossen, in een dorp, er is altijd wel iets van merkbaar, met in ieder geval één van onze zeven zintuigen :)
Toch! Ons is het niet genoeg! Wij verlangen naar “er middenin zijn,” er “onderdeel van zijn,” onze zintuigen iedere dag gebruiken, prikkelen, uitdagen! Onder andere: het hars uit de dennennaalden ruiken, het loof van de loofbomen ruiken. De lucht voelen, de lucht die koeler neerdaalt op onze huid, de lichte warmte van de zon voelen op onze huid. Het licht te zien veranderen op alles om ons heen door de zon die een stuk lager staat. Enzovoort, ik kan nog wel een tijdje doorgaan, want eigenlijk is het allemaal te mooi om waar te zijn :)
Wij verlangen daarnaar, en wie niet? En wie daar niet naar verlangt, voelt het misschien onbewust? Zo is ook weemoed onderdeel van de herfst, de weg naar inkeren, naar binnen gaan, afscheid nemen, laten bezinken, verwerken en verteren van alles wat er de lente ontsproten is en de zomer beleefd is.
Zo is deze nieuwsbrief daar een weerslag van! Lezen over wat ons inspireerde, de persoonlijke passie beleefd deze zomer, de verhuizing naar een heel bijzondere “stek”. Het doorzetten en doorgaan met gemeenten (wij hebben absoluut niet stilgezeten), op zoek naar grond en de ontwikkelingen daarin, nieuwe leden die zich voorstellen!
We hopen dat het jullie inspireert!
Veel leesplezier! Muriël
Ecodorpen Netwerkweekenden en een video over de Sami
Ons dorp is verbonden met het Global Ecovillage Network, dat zijn bijna alle ecodorpen in de wereld. Wij in Nederland hebben onze eigen tak Gen-NL, die met een klein team bijna het hele jaar door interessante webinars, workshops en filmavonden organiseren. De thema's zijn o.a. ecologie, nieuwe economie, wereldbeeld, maar vaak vertelt één van de ecodorpen hun verhaal.
Om de ecodorpen en hun inwoners te leren kennen en vooral ook om geïnspireerd te raken over hun kennis en knowhow organiseren ze 2 keer per jaar een ecodorpen netwerkweekend in een van de bestaande ecodorpen. Een in de zomer en eentje in de winter. Het programma van zo’n weekend is uiteenlopend van kennis delen, verbinden dmv lichaamswerk en samen zingen/ dansen en hele korte workshops waarin iedereen zijn of haar kennis kan delen met de groep en waar je dus kunt kiezen aan waar je aan wilt deelnemen. Ook is er een markt waar je kunt laten zien wat je wilt aanbieden aan andere groepen. Aan het eind van het weekend is er een dagdeel waar we een werkje doen voor de gasthost als dank voor het zijn op die plek.
Ik ben een aantal keer op zulke inspirerende weekenden geweest en voelde me opgenomen in een grote familie, waar passie voor de aarde en ons mensen vanaf straalde. Een warm, pretentieloos en zorgzame groep mensen die mijn hart meteen verwarmde. Ik zou het elke ecodorper aan willen raden om er een keer naartoe te gaan. Waar ik nog niet ben geweest is een Gen-Europe weekend, dat elk jaar in een ander land wordt gehouden. De reden dat ik dit nu schrijf, is dat ik net een film heb gezien van een onderdeel van zo’n mooie bijeenkomst in Zweden en wil dat heel graag delen (zie hieronder). Ik ben er erg door geraakt en hoop dat het jouw hart ook raakt.
Veel plezier Peggy Knobel
Video GEN-Europe, het verhaal van de Sami
De ontwikkelingen van grond voor EcoBosch
Meierijstad
Zoals gezegd, ook in de zomerperiode, waarin veelal minder gebeurt omdat iedereen op vakantie is, hebben we niet stilgezeten. Zo is er een gesprek geweest met de wethouder Wonen en Welzijn, een ambtenaar van Ruimtelijke Ordening en iemand van de afdeling Wonen, van Meierijstad. We hebben daar ons middels een presentatie laten zien als een oplossing voor het leven op het platteland, om de sociale cohesie te vergroten. Alsook hebben we onder de aandacht gebracht dat wij natuur willen creëren alsook herstellen. Er kwamen vragen over hoe wonen met natuur in verhouding staat. Hier kon onze procesbegeleidster van ecodorp ‘’Klein Oers’’ een heel adequaat antwoord op geven. Natuur en wonen kunnen samen gaan door aandacht te geven aan CO2 bouwen, nagenoeg geen energie te gebruiken door uitgekiend isoleren en innovatieve technische oplossingen toe te passen, geen vervuilende factor te zijn door het gebruik van ‘’droogtoiletten’’, het gebruik van (gemeenschappelijke) milieuvriendelijke producten als shampoo e.d. die in het water uiteindelijk gefilterd worden door helofytenfilters. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Wij kregen de indruk, dat zij onder de indruk waren:) Temeer we hun kunnen uitnodigen op de reeds net afgebouwde locatie te Veldhoven "Klein Oers”! Wij zijn benieuwd wanneer we hen mogen verwelkomen en rondleiden op deze locatie, om te zien dat het kan! Daarbij: kwam de gemeente over de brug met...een mogelijke locatie, dacht in elk geval constructief mee en dat voelt veelbelovend.
Gemeente Sint Michielsgestel/Boxtel:
Wat kan VAB (Vrijkomende Agrarische Bouwvlakken/bebouwing (bedrijfswoning met schuren)) mogelijk voor EcoBosch inhouden?
Een paar weken terug heeft de gemeente St Michielsgestel een info-avond georganiseerd over hun beleidsvisie m.b.t. vrijkomende boerenbedrijven. Op die infoavond werd het beleid rondom dit onderwerp toegelicht en was er gelegenheid tot vragen stellen. Daarna de borrel met gelegenheid tot netwerken. De komende jaren zijn er behoorlijk wat agrariërs binnen deze gemeente die gaan stoppen bv door gebrek aan opvolging. VAB bestaat uit 4 onderdelen nl: het bedrijf krijgt andere functie, woningbouw in het buitengebied, extra activiteiten agrariër met groei naar verandering functie, maatwerk wat inhoudt aanpassingen die nodig zijn om bepaalde verandering die wenselijk is te ondersteunen. Met dit beleid wil de Gemeente St. Michielsgestel actieve duurzame keuzes maken wat er met die vrijkomende agrarische plekken gaat gebeuren. Belangrijke uitgangspunten zijn: landschap kwaliteit versterken, rekening houden gebiedseigen kenmerken en passend bij ambities omgevingsvisie van de gemeente. Binnen die visie wordt ook duidelijk de keuze voor collectieve woonvormen vermeld. Hierbij wordt gedacht aan bijzondere doelgroepen: bv ouderen, wonen met specifiek zorgaandacht en CPO met meerwaarde.
Daar liggen voor EcoBosch dus kansen. Ons duurzaam collectief woonproject op een VAB-locatie in het buitengebied. Wat concreet betekent dat EcoBosch mogelijk in beeld komt voor een VAB-locatie die qua grootte bebouwing potentie heeft om voldoende woningen te kunnen realiseren, waar ruimte en mogelijkheden aanwezig zijn voor natuur ontwikkeling/ herstel.
We waren al in gesprek met Maarten Voets van de Gemeente St Michielsgestel, (aanspreekpunt collectieve woonvormen). Hij is op de hoogte van ons projectplan met o.a. de 4 pijlers. En van de meerwaarde die wij als duurzaam bijzonder project hebben op het gebied van natuur, zorg en omgeving. Na het informatiegedeelte hebben we Maarten nog gesproken, werden we voorgesteld aan de wethouder ruimtelijke ordening en hebben kennis gemaakt met de woordvoerder ZLTO, die zijn mailadres gaf om ons plan bij collega agrariërs onder de aandacht te brengen. We blijven scherp de komende maanden de VAB-ontwikkelingen volgen en zijn benieuwd of de gemeente St. Michielsgestel EcoBosch als duurzame collectieve woonvorm met grote maatschappelijke meerwaarde, binnen hun gemeentegrenzen kan verwelkomen.
Andere ontwikkelingen:
Er zijn meer ontwikkelingen waar we op dit moment nog niet iets over kunnen zeggen. Maar geloof ons: we zijn zeer actief om bij gemeenten, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, voet aan de grond te krijgen. We hebben vertrouwen!
Bekender worden betekent mogelijkheden vergroten:
We zijn verheugd te vertellen dat jullie ons binnenkort tegen zullen komen in het ‘’ Brabants Dagblad’’ en in diverse plaatselijke kranten. Houdt t in de gaten en zegt t voort! Doel is veel bekender te worden dan we nu al zijn. Het is hard nodig om een dialoog en een wisselwerking op gang te brengen met bewoners in de dorpen, instanties enzovoort, over hoe wonen en leven in de natuur anders kan!
Groetjes Bella en Muriël

Informatiemiddag zaterdag 1 februari 2025 om 14 uur

Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die van aanpakken houden en die zich actief in willen zetten om ons prachtige project mee te verwezenlijken. We zijn nu in de fase van plannen realiseren. Je bent van harte welkom om naar deze informatiemiddag te komen. Je krijgt dan meer te weten over wie wij zijn, wat we tot nu bereikt hebben en waar we staan.
Opgeven is nodig. Mail daarvoor naar: info@ecobosch.nl
Waar deze middag in Den Bosch is krijg je dan via e-mail te weten.
Wij zijn nu speciaal op zoek naar jonge gezinnen en mannen onder de 40 jaar, die affiniteit hebben met financiën en bouwen met duurzame materialen. Maar als dat niet geldt voor jou/jullie en mocht je toch héél graag willen en ook je schouders onder het project willen zetten, aarzel dan niet om ons een motivatiemail te sturen.
Warme groet van de sociale kring!
De passie van ... PeggyW
Mijn grootste passie is Brazilië. Daar waar ik als meisje van 21 vrijwilligerswerk ging doen in een kindertehuis in São Paulo.
Na een fantastisch jaar waar ik heb genoten van de mensen, de muziek, de taal, de samba, het eten, reizen, de stranden, bergen en steden ging ik met pijn in mijn hart terug naar huis.
Terug in Nederland ging ik studeren in Amsterdam en wat bleek daar woonde veel Brazilianen. Mijn eerste ontmoeting was met Brazilianen die capoeira dansten op de pleinen.
Er bleek een levendig Braziliaans uitgaansleven, ik zong in een Braziliaans koor, speelde een blauwe maandag in een sambaband, werkte in een Braziliaanse bar en kwam in kraakpanden waar veel Brazilianen woonden.
Daar ontmoette ik dan ook de vader van mijn kinderen. Inmiddels drie Braziliaanse zonen rijker ben ik nog steeds dol op het land en de cultuur. Het aantal malen dat ik er ben geweest ben ik kwijt. Soms vier maanden, soms drie maanden en vele zomervakanties. Mijn kinderen gingen er 4 maanden naar school. Alleen jammer dat je er voor moet vliegen. Wat mij vooral trekt in Brazilië naast alle prachtige stranden en natuur, is wat ze daar “calor humana” noemen oftewel de menselijke warmte.
Ik vind het heerlijk om onderdeel te zijn van een gemeenschap. Je maakt er makkelijk contact, ze zijn zeer gastvrij en uitnodigend. Inmiddels woon ik mijn tweede woongemeenschap in Amsterdam. Een plek waar mensen elkaar zien, aanspreken en voor elkaar klaar staan. Wonen in een collectief is voor mij een klein beetje Brazilië. Bij de mensen van Ecobosch vind ik ook die menselijke warmte in combinatie met liefde voor de natuur.
PeggyW
PeggyK is verhuisd naar Stek
Eind juni kreeg ik de sleutel van mijn mini huisje op Stek. 2 Wooncorporaties hebben gezamenlijk een woonproject gerealiseerd met zo’n 200 huisjes. Het zijn kleine compacte huisjes van hout met een warmtepomp, 0 op de meter, van 50 m2 voor mijn huisje en kleine gezinswoningen met 3 slaapkamers.. Het is voornamelijk sociale woningbouw, voor mensen met een laag inkomen met huursubsidie en voor een hoger inkomen, zonder huursubsidie. Ze staan hier tijdelijk! Tijdelijkheid is iets wat veel gemeenten voor ogen houden. Zouden ze bang zijn, dat gezamenlijke woonvormen geen lang leven hebben?? Dus tussen de 7 en 15 jaar mag je blijven wonen. We zijn opgedeeld in erven. Mijn erfje is erf J en daar staan 16 woningen op met heel veel groen eromheen en het is de bedoeling om samen met je erfgenoten dat stuk groen in te vullen. Ook is er plek voor een voedselbosje en een moestuin gedeelte. We hebben net een grote picknickbank gekregen, waar we gretig gebruik van maken. De kinderen uit de verschillende erven hebben elkaar al snel gevonden en maken makkelijk contact. De ouderen die niet gewend zijn om in een samenlevingsvorm zoals deze te wonen waar je makkelijk contact maakt, kijken nog een beetje de kat uit de boom. Om de verbinding te maken, zijn er op elk erf buurtverbinders, die elk 2 halve dagen werken om de buurtgenoten te verbinden. Dat lukt aardig bij ons op het erf! We wonen hier met verschillende nationaliteiten, zo zijn er mensen uit Polen, 1 Syrisch gezin, 1 man uit Kenia, 1 Braziliaans stel, 1 gemengd gezin van Marokkaans Nederlandse afkomst, 1 Nederlands gezinnetje, 1 alleenstaande moeder, 3 alleenstaande jonge vrouwen 2 alleenstaande jonge mannen en ik, een soort oma, de oudste! ;)
Ik ervaar dat ik het fijn vind om hier te wonen, makkelijk contact maak met alle bewoners en mijn ervaring deel van het wonen in een gemeenschap. Dit heb ik ook voor ogen als Ecobosch er is. Ik ben hier komen wonen omdat het tijdelijk is en omdat ik graag in een woongemeenschap woon. Ook omdat ik nu op de grond woon en dat voelt erg goed. Heerlijk ‘s ochtends de deur open maak en zo naar buiten stap in plaats van op het balkon en meteen auto’s hoor rijden en geen contact te hebben met je buren. Ook zijn er gezamenlijke appgroepen, waar we veel delen, leuke dingen, zoals; Kom je ook mee dansen? Of een marktplaats waar van alles verkocht of vooral weggeven wordt. Of, er draait een mooie film, wie gaat er mee? Mag ik dan van iemand een elektrische fiets lenen? Het is heel levendig allemaal, maar er is ook controle, zoals; Wie heeft zijn afval niet in de container gegooid? Of; mijn kind wordt gepest en dat vinden wij echt niet kunnen! Zo voeden we elkaar dus op en is toch anders dan in een gewone woonwijk. Ik zou dan nog pleiten voor een andere aanpak of uitspraak, maar dat is ook iets wat we elkaar moeten leren. Wordt vervolgd!
PeggyK
Nieuwe Leden: Bram, Tim & Simone
Bram
Wie ben ik? Een groot vraagstuk waar ik deze dagen mee bezig ben. Ben ik mijn lichaam? Ben ik mijn geest? Is er wel een ik? Op dit moment weet ik niet goed wie ik ben, dit ben het aan het ontdekken. Voor het gemak zullen we maar zeggen dat ik Bram Klein ben, 1 jaar kruipende + 33 jaar rondlopende. Ik ben veel buiten te vinden, houd van wandelen, natuur, sporten, filosofie, lezen, goed voor mezelf zorgen: fysiek en mentaal. Minimaal 1 uur per dag breng ik op het meditatiekussentje door. Ik zie mezelf als een doorlopend proces, altijd in ontwikkeling. Ik hoor niet alles in wat grotere gezelschappen of als de afstand te groot is, mijn rechter oor is doof en links slechthorend. Drie dagen in de week breng ik door als programmeur om te overleven in deze materialistisch ingestelde consumptie maatschappij, de andere dagen ben ik aan het ontdekken waar mijn passie ligt qua werk (niet daar waar ik nu programmeer dus……). Ik denk dat mijn drive om mezelf te ontwikkelen (Self-Development) wel een passie kan noemen,
dat staat bovenaan mijn lijstje en besteed ik ook een deel van mijn vrije tijd aan.
Ik ben niet prominent aanwezig, nog aan het ontdekken hoe ik mijzelf wil uiten. Stilte vind ik fijn om naar te luisteren.

Met Vriendelijke Groet, Bram
What I resist, persists
Tim
Leuk om mij kort in deze nieuwsbrief aan jullie voor te stellen. Mijn naam is Tim, ben 63 jaar en woon al een lange tijd samen met Simone in Den Bosch. Onze twee kinderen werken en studeren en wonen op hun eigen plek. Wij hebben de tijd en de rust om bezig te zijn met hoe en waar we in deze fase van ons leven willen wonen.
Als student heb ik in, wat zo genoemd werd in Wageningen, barakken gewoond. Op een weiland buiten de stad stonden een tiental houten barakken, elk met 8 medebewoners in één barak. Het was een paradijs. Bomen, bloemen, groente tuinen, beschutte plekjes voor het koffie drinken, kampvuren, buiten eten, en de gezelligheid met de bewoners van de andere barakken. Toen tijdelijk, nu met EcoBosch voor een langere tijd, als een bewust keuze en met het doel intensiever samen op te trekken en om samen een mooie leef en natuur plek te laten ontstaan.
Ik geniet erg van landschappen en natuur. Jammer genoeg ben ik geen natuurvorser, ik zou er graag meer van willen weten. Ik maak graag fiets- en wandeltochten. Fietsen op onze toerfietsen of met de mannen op de racefiets door de alpen. De laatste jaren schaatsen we ook met kleine groepjes over de Zweedse meren. Van zonsopkomst tot zonsondergang volgen we de randen van de meren. Het mooiste schaatsijs zoeken, de koude voelen, het licht zien veranderen, zijn in de verlatenheid en de avondluchten zien.
Toch wat anders als een schaatsbaan, waar ik als schaatstrainer bij de Vughtse IJsclub volwassenen vertrouwd maak met het schaatsen op noren. Wat ik ook doe in de buitenlucht is het sprokkelen van waai hout hier in onze buurt voor de houtkachel. Hier op onze huidige woonplek proberen we samen met buurtbewoners onze buurttuin met fruitbomen te onderhouden en een jaarlijks ritueel is het bramen en vlierbessen plukken in de uiterwaarden om onze voorraad jam te maken. Fysiek bezig zijn vind ik heerlijk, ook samen met anderen en ik vind het niet erg om moe te worden.
Blij word ik van intense momenten. En dat kan van alles zijn. Een mooie dag, een mooie ontmoeting, een verhaal, een ervaring van de (wilskracht) van iemand, samen lekker eten, samen lachen, mooie bloemen en vergezichten in de bergen.
In mijn werk ben ik bezig met milieuwetgeving dus ik voel mij redelijk vertrouwd met wettelijke jargon en bestuurlijke processen. Ik vind het niet raar en ook meestal behulpzaam dat in een samenleving spelregels en verplichtingen gelden. Die dan ook zouden moeten leiden tot ruimte voor kansen, dus ook voor herwaardering van leefgroepen.
Binnenkort ga ik de andere EcoBosch leden echt ontmoeten, ik kijk er naar uit.
Tim
Simone
Als nieuw aspirant-lid van Ecobosch stel ik me in deze nieuwsbrief graag even voor. Mijn naam is Simone Cremers, ik ben 59 jaar en ik woon samen met Tim in Den Bosch.
Een paar jaar geleden kreeg ik tijdens een training de opdracht een ideaalbeeld voor de toekomst te tekenen. Ik tekende een groot huis met een grote, groene tuin er omheen. In het huis woonden allerlei mensen samen en er gebeurde van alles. Er werd geklust, er zaten mensen koffie te drinken, er was een bibliotheekje en iemand was hout aan het zagen. Ik wil graag op een plek wonen waar van alles gaande is, waar mensen naar elkaar omzien en samen idealen waarmaken. Niet perse allemaal in één huis, maar wel bij elkaar en met allerlei gemeenschappelijke dingen: een ruimte waar iedereen samen kan komen en waar allerlei activiteiten plaatsvinden, af en toe samen eten, een gezamenlijke moestuin enzovoorts.
Wat is er mooier dan te werken aan zo’n droom? Het is voor mij een goed moment om in te stappen in Ecobosch. De kinderen zijn het huis uit. Tim en ik wonen met z’n tweeën in een ruim huis in Den Bosch met beperkte mogelijkheden voor verduurzaming. In ons huis is ruimte voor een heel gezin. Tijdens onze sabbatical met inspirerende ervaringen en ruimte in het hoofd, kwam de vraag “Hoe willen wij in de toekomst wonen?” naar boven.
Voor mij zijn belangrijke punten voor het wonen in de toekomst:
• een eigen woonruimte, maar ook spullen delen en dingen samen doen;
• gezamenlijke activiteiten ondernemen;
• omzien naar elkaar, elkaar helpen en ondersteunen, er voor elkaar zijn;
• een groene ruimte en veel buiten zijn;
• een bijdrage leveren aan het behoud van de aarde, duurzaam leven.
Nog iets over mezelf: ik ben een samenwerker, een verbinder en een organisator. De afgelopen 16 jaar was ik docent op een hogeschool. Sinds kort ben ik sociaal werker in Den Bosch met aandachtsgebieden eenzaamheid en dementie. Ik heb ervaring in het opzetten en uitvoeren van (educatieve) bijeenkomsten en workshops en het begeleiden van mensen en groepen. Kennisgebieden: ‘voeding en gezondheid’, ‘voeding en duurzaamheid/voedseltransitie’ en ‘leren leren’. Ik vind het leuk om samen met andere mensen klussen aan te pakken en ik ben dan een gedreven kracht.
Onze kinderen Teun (26) en Sjan (23) wonen in Nijmegen en in Utrecht. Aan het idee dat we misschien in de toekomst iets buiten Den Bosch gaan wonen, moeten ze wel even wennen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten (fietsen, wandelen, tuin) en iedere jaar ga ik in de winter naar Zweden om daar te schaatsen op de prachtige meren. Ik ga graag naar film, theater en musea. Iedere week acrobatiek ik met veel plezier met jonge en oudere acrobaten (de jongste is 19 en de oudste 72). Sporten met meerdere generaties en daarna naar de kroeg, heel erg leuk!
Inmiddels hebben Tim en ik de eerste dorpskring van Ecobosch bijgewoond. Vanochtend zijn we hartelijk ontvangen door Bella, onze buddy. De ervaringen tot nu toe maken me nieuwsgierig om Ecobosch verder te ontdekken! Ik kan mijn kwaliteiten voor Ecobosch bijvoorbeeld als volgt inzetten: zaken uitzoeken, contacten leggen met andere projecten of gemeenten, een projectgroep draaien, en bijeenkomsten organiseren. Het lijkt me leuk om de komende maanden mee te draaien in de Sociale kring.
Simone